V poutech mlčení

V poutech mlčení

Anotace: vázané verše

 

Příliv soumraku nás spojil v poutech mlčení,

úbytek světla zastínil tvář bezbarvého dne,

tvůj pohled vybledl jak měsíc v mlžném sklíčení

a ret tvůj tichem znehybněl v tísni nejistoty,

z níž do srdce tak bez přípravy

                              stín samoty vždy dopadne.

 

Ticho večerní se slilo v planém zárodku

palčivých plodů vzpomínek –

                                     to nechvalný byl sen,

jenž ránem zažehl tvé prohry z trosek úsudku.

Já ztratil málem rozvahu v ostnech neúčasti

a o víru lidským tržištěm

                             byl stejnou měrou oloupen.

 

Pod klenbou mlčení nás osud v kruhu nicoty

rozdělil prahem lítosti, až úzkostlivý vzdech

se šerem rozlehl jak záchvěv noční kantáty –

to zazněl již můj nesmělý nápěv díkůvzdání

za přítomnost tvé něžné dlaně,

                           jež klid můj vězní na prstech.

Autor Zoroaster, 21.07.2023
Přečteno 106x
Tipy 11
Poslední tipující: Marten, jitoush, Jan Kacíř, Psavec, Sonador, mkinka
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

...A domov tichne dlaněmi k ústům....Ji.

23.07.2023 20:26:47 | jitoush

Pěkný závěr.

21.07.2023 16:51:14 | mkinka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí