Muž bez tváře

Muž bez tváře

 

Z nádvoří spoutaného svědomí

z průčelí pomazaných hlav

z pódia křivé dvornosti

kde budoucnost se ze slov vytrácí

a srdcím velí bezohledný mrav

z majáků moří bez života

kde pod plachtami volnosti

již nespatříš plout šťastné rybáře

z oken paláců a temnot nesvobody

nás děsí znetvořený profil muže bez tváře.

 

Kdo víru v lidských peřejích

utopil v poutech zklamání

kdo falešných plodů poznání

již sytý je – tvář lidskou obrací

do nitra strachem uvězněných sil

a znavený časem potácí se

k pomníku vlastní potupy

jako slepý král v kruhu žaláře

lidskou propastí

kde tíží nevědomí

nás drtí znetvořený profil muže bez tváře.

 

Snem víra těká ke hvězdám

a víří mezihvězdný prach

v tichém zoufalství Všehomíra –

sítem tuposti už propad zbytek snah

uvolnit otěže pravým hodnotám

a cynický škleb muže bez tváře

nám pepří jistotu porážky.

 

Jsme opravdu tak nemohoucí?!

Autor Zoroaster, 16.08.2023
Přečteno 111x
Tipy 10
Poslední tipující: jitoush, Jeněcovevzduchukrásného, mkinka, Ophelia81, Psavec, Žluťák, IronDodo
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

...Cítíme li se tak,tak ano......a naopak,ovšem s respektem.....Ji.

27.08.2023 18:00:15 | jitoush

Ta závěrečná věta nutí k zamyšlení. Já jí cítím nejsilnější.

16.08.2023 17:30:56 | mkinka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí