Pretvárka

Pretvárka

 

 

 

                     PRETVÁRKA

 

 

 Klamstvo, faloš, pretvárka 

 sa s dušou ľudskou poharká.

 

 Odetá v slušnom obleku

 balamutí na fleku.

 

 Horšia ako drzá voš, 

 do chrbta ti vrazí nôž.

 

 Kuje mnohé tajné pykle, 

 naletieť jej ľuďom zvyklé.

 

 Tvári sa vždy nevinne, 

 uveríš jej povinne.

 

 Vraj ju nikto nemá rád, 

 počul si už mnohokrát.

 

 Vynorí sa znenazdajky 

 vo vábnom šate radodajky.

 

 Reči sladké, medové, 

 skutky chladné, ľadové.

 

 Nevieš pri nej na čom si, 

 so silami na konci.

 

 Čo je pravda a čo lož, 

 otázku si sám polož.

 

 Strieda rôzne podoby, 

 plná vášne aj zloby.

 

 Skúša, kto jej sadne na lep, 

 na obranu facku vylep.

 

 Počastuj ju štipľavo, 

 pekne zostra, pichľavo.

 

 Možno potom pokoj dá, 

 aspoň chvíľu sa ti zdá.

 

 Platí na ňu iná mierka, 

 pristrihnúť jej treba pierka.

 

 Schytiť pod krk ohavu, 

 tú pretvárku pehavú.

 

 Do očí vždy sladký med, 

 poza chrbát prudký jed.

 

 Výsledkom len neplecha, 

 čo ťa chladným nenechá.

 

 S pretvárkou len oštara, 

 o pravdu sa nestará.

 

 Že s ňou život naveky, 

 znal už človek praveký.

Autor Peter35, 04.09.2023
Přečteno 140x
Tipy 6
Poslední tipující: jort1, Psavec, jenommarie, Žluťák, mkinka
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Ďakujem veľmi pekne, krásne ránko aj Tebe.

05.09.2023 06:32:09 | Peter35

Děkuji za zprávičku.

05.09.2023 06:33:39 | mkinka

Nápodobne, Jíťo.

05.09.2023 06:41:21 | Peter35

Děkuji za možnost čtení moudré básničky. Péťo a zdravím Tě do bratislavského rána.

04.09.2023 09:03:45 | mkinka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí