Zaklená princezna

Zaklená princezna

Do tmy hledí dívka

v cizím městě zaklená,

jen nad okem snítka

šeptá,

že spadla na kolena.

 

Do padesátých pater mrakodrapů

přála si stoupat a ještě výš

a teď ji skvrna syčícího strachu

leptá

sama sobě v srdci skrýš.

 

V teskných očích matně se zatřpytí

poslední střípek starodávných snů

a srpek měsíce světlem slunce zalitý

se zeptá,

kde je konec tvých šťastných malých dnů?

 

Kapky krve z kolen ji k zemi kanou,

kde netčeny mizí v pokrývce prachu

a kočka toulavá sedící stranou,

přec hebká,

má blíže k domovu a dál od strachu.

 

Před salvou pouličních světel svá víčka přivírá,

ač tančila pro ni dříve na otlučených zdech

a poslední kvítek sekvoje, jenž pod okny skomírá

ji vetká

na víčka vzkaz: již nic není tvé, byť ty jsi všech.

 

Zlato z nějž látky si lačně snila

proměnilo se rázem v mrzký len

a s podobou svou jíž kdysi byla

se setká

až noc pýchy změní se v pokory den.

Autor Hyyysrna, 05.10.2023
Přečteno 123x
Tipy 9
Poslední tipující: Psavec, cappuccinogirl, CULIKATÁ, Žluťák, Misha, mkinka, IronDodo
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Tak to je moc krásně napsaný.

05.10.2023 10:08:15 | cappuccinogirl

Díky :)

05.10.2023 16:59:11 | Hyyysrna

Veľmi pekné

05.10.2023 01:08:56 | IronDodo

Jsem rád, že se vám líbí!

05.10.2023 16:59:27 | Hyyysrna

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí