Chamtivec

Chamtivec

 

 

 

                      CHAMTIVEC

 

 

 Boháčovi najviac chýba, 

 statkov nemá nikdy dosť, 

 kde sa stala táto chyba, 

 že biedny má len holú kosť.

 

 Ošklbem ja chorého, 

 nech si platí za lieky, 

 dobehnem aj starého, 

 spravím mu tým naprieky.

 

 Na charitu drobné dám, 

 ak mi spraví reklamu, 

 veď pár centov na to mám, 

 uvediem ich do klamu.

 

 Filantrop je zo mňa riadny, 

 vzletné gestá pestujem, 

 charakter mám úplne prázdny, 

 chamtivosť vždy maskujem.

 

 Využívam známosti 

 na veľké kšefty súkromné, 

 to mám potom radosti, 

 keď predvádzam sa neskromne.

 

 Peniažky si podelíme, 

 pekne, čestne, po bratsky, 

 dane z toho zatajíme, 

 veď vykryjú ich tie socky.

 

 Mocní sveta rozpútajú 

 vojen v roku desiatky, 

 nevoľníkov pripútajú 

 na bežné dni i na sviatky.

 

 Pozri na tie trenice, 

 v ktorých sa svet toky topí, 

 z nich silnie už hlas ulice, 

 problém sa len večne kopí.

 

 Preč sa pakuj, mocný boháč, 

 už si spravil veľa škody, 

 bo na teba schmatnem kutáč, 

 ak nevieš, čo so sebou od dobroty.

 

 Spamätaj sa, chamtivec, 

 kým je na to ešte čas, 

 ži už ako poctivec, 

 bo z hriechov sa ti skriví vlas.

Autor Peter35, 02.03.2024
Přečteno 61x
Tipy 6
Poslední tipující: Pacik, Psavec, Žluťák, mkinka
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Upřímné a lidské texty.

02.03.2024 08:55:59 | mkinka

Ďakujem, Jíti, ďalšia už na veselšiu nôtu.

03.03.2024 08:28:15 | Peter35

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí