Komentáře přijaté

Komentáře slouží k vyjádření vašich názorů, postojů či kritiky.

Nalezeno 7 záznamů. Zobrazuji 1-7.

Podporujme politiku jedné Číny Publikoval(a): Alnitak | Úvahy » Politické

Čína je veliká, stará a složitá. Tolik o její historii a současnosti nevím, abych mohl vůbec něco komentovat. Původem a slávou mnohem starší a jiná civilizace než naše euroatlantická. Samozřejmě se to globalizací ekonomickou i digitální stírá. Když má někdo "vlastní jasný" názor na Čínu, tak se tomu jen pousměji. Takovým si nejsou jistí ani sinologové. Ale rád si něco přečtu. Třeba názory a aktuální hodnocení odtud: https://sinopsis.cz/

03.04.2023 15:31:54 | Lighterreagovat

Podporujme politiku jedné Číny Publikoval(a): Alnitak | Úvahy » Politické

Neřekl bych, že toto je klasická úvaha, chybí tam nějaké argumenty, protiargumenty a tak, přijde mi to jako nějaké shrnutí moderních dějin a politiky, co ti leží v žaludku .) Když se dělá krátké shrnutí, které je prakticky jen účelově vystřiženo, tak celkový obraz pokulhává. Měl být zmíněn i vliv koloniálních velmocí a formování tamní politiky a státu jako v případě Japonska aj.

Navázal bych na to, co se stane v případě toho, pokud to dopadne jako na Krymu atd. Proč? To se uvidí.

03.04.2023 14:33:33 | reagovat

Ukrajinské Intermezzo Publikoval(a): Alnitak | Reportáže » Cestování

Má poklona, dobrý skutek.

24.03.2023 19:40:14 | lesan-3reagovat

Jádro úspěchu Andreje Babiše Publikoval(a): Alnitak | Úvahy » Politické

koment číslo 2: představa, že volby fungujou tak, že všichni volí to, co je nejlepší přinejmenším v jejich sobeckém zájmu je nejspíš zcela zcestná. Motivy voleb jsou často iracionální - ostatně kdyby byly racionální, asi by průzkumy neměly skákat jak co? ...lumíci asi. Lidi jsou oblbnutelní a volby jsou založeny na oblbnutí. Dřív by se možná řeklo uhranutí.
Mě třeba je docela sympatickej Pavel - řešil jsem jeho minulost u STB? Neřešil. Vím aspoň náznakem, co dělal jako generál? Nevím. Ani ťuk.
Přijdou mi jeho heslo prázdná? ... ne, dyť vypadá tak slušně.
(A tak to nejspíš funguje. No reason...)

Možná jsem to už psal, ale Koukolík psal kdysi o pokusu, kdy vzaly dvě skupiny lidí, jednu pro kandidáta A a kandidáta B. Pokud lhal (nebo říkal vyloženou absurditu) jejich kandidát (ten co by ho chtěli volit) centrum racionality v mozku se vyplo - zbyla čistá víra. Tak asi. Na protikandidáta naopak nasazovali rozum. (... takže aspoň trošku)

31.12.2022 15:41:15 | ewonreagovat

Jádro úspěchu Andreje Babiše Publikoval(a): Alnitak | Úvahy » Politické

"Jednodušší řešení je pro ně prostě mu věřit, zvláště proto, že jim říká to, co chtějí slyšet. Pro lidi nezralé, vystrašené a nevědoucí si úplně rady se svou svobodou a zodpovědností za svůj život v tomto složitém světě, je rajská hudba slyšet, že někdo část této jejich “zátěže” za ně převezme a vše za ně vyřeší."

Tohle je pro mě asi nejděsivější údaj celý úvahy.
Mimochodem to, že spousta lidí prostě neví... je patrně mnou dlouho potlačovaná myšlenka.
Mezi námi to s tou řepkou jsem nevěděl; to s tou psycho (patologií) bych čekal, byť Hnízdila a Třísku jsem přirozeně ještě nečet.

31.12.2022 15:34:15 | ewonreagovat

Jádro úspěchu Andreje Babiše Publikoval(a): Alnitak | Úvahy » Politické

Historická část o Leninovi byla zajímavá, tohle se rozhodně v historii neobjevovalo. :-) O Babišovi nemám žádné iluze. Politické, ani podnikatelské. Nejsem jeho příznivec, čistý populismus. To o té chemizaci řepky je pravda, ekologicky strašné svinstvo.

Myslím, že prezidentské volby jsou divadlo pro dav volů, omlouvám se voličů. Jsem proti přímé volbě, byla to protiústavní chyba ji zavést. Funkci presidenta bych navrhl zrušit, vládne premiér a jím vybraná vláda, která získá většinu v parlamentu. President je jen formální další zbytečný funkcionář, jeho pár formálních kompetencí mohou přenést na příslušné ministry, předsedy sněmovny, senátu, generály atd. Stejně tahle zdvojená nejvyšší funkce byla kdysi zavedena na míru pro Masaryka. A nevím, proč nezrušila, asi dobé teplé místečko. Tohle je parlamentní systém, nikdy nebyl prezidentský jako třeba v USA.

Zajímavé, že nikoho nezajímá, co by takový prezident měl umět a zvládat, nic o odbornosti, vzdělání, zkušenostech získaných praxí. To může dělat opravdu každý blbec, když ho dav zvolí? Ve volbě máme na výběr z bývalého agenta STB; dále agenta z vojenské špionáže, co přeběhl k Nato; akademičky, která je sympatická lidem ale jinak nic; odborového předáka, co aspoň umí vyjednávat s politiky; pár podnikatelů; poslance-bývalého chartistu, zběhlého názorově kdovíkam; senátora, lékaře...Pro mě žádná vhodná osobnost. Nebo vůbec významná osobnost! Vždy jsem si myslel, že kandidáti na prezidenta(či ministra zahraničí-stejná práce) by měli pocházet z diplomatických kruhů. Mají vzdělání, chování, úroveň, schopnosti, zkušenosti v mezinárodní politice. Je pro mě zklamání, že populismus politický vítězí nad odborností, žádný takový kandidát není...

Situace je naaranžovaná médii tak, že lidé zase zvolí špatně...nejlepší možnost ze špatných? Podle preferencí kandidátů zvolí lidé z nejhorších tří možných :-))


Napadá mě analogie z historie, kdy slavný Herakleitos z Efessu podporoval nejvhodnějšího vzdělaného kandidáta do vedení svého městského státu a lid ho odmítl. Odešel z politiky a když za ním dolézali, aby jim poradil, když jejich stát byl v problémech, řekl proč by jim měl pomáhat či radit, když odmítli nejlepšího kandidáta... :-D Stále stejná "demokratická" písnička. Volně řečeno.

30.12.2022 16:26:57 | Lighterreagovat

Jádro úspěchu Andreje Babiše Publikoval(a): Alnitak | Úvahy » Politické

A co ti ostatní šmoulové? Není tam nikdo normální,kdo by hájil tradice i (demokracii), všichni kopají za špatný tým, takže jestli vyhraje ten nebo ten, je to celkem jedno, jsme v prdeli (už delší dobu)

30.12.2022 12:28:06 | reagovat

Stránky: 1
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí