Z řeckých bájí a pověstí

Z řeckých bájí a pověstí

Anotace: ....

Na počátku všeho byl všude Chaos,
z něho povstali Nyx a Erabos!
Jejich spojením vzniklo světlo a Hémerá,
pak láska Eróta a země Gai se zrodila!
Spojením jejich a Arthérem zrodil se Tartaros,
oceán, nebe a jejich děti dávají zapomenouti na Chaos!

Po Chaosu se vlády nad světem Úranos ujal,
vzal Gaiu si za ženu a dvanáct titánu vychoval.
Ty na nebesích otcův trůn chránili,
tedy aspoň do chvíle než se tři zrůdy zrodili.
Úranos zhrozen jejich ošklivostí,
uvěznil je do Tartaru a svou ženu namíchl k zlosti.
Navedla Kronose, aby mužství ho zbavil,
on poslechl matku a otce z trůnu sesadil!

Kronos měl slabost pro svou sestru Rheiu,
stal pánem se světa a z ní udělal svou ženu.
K tomu státi se otcem neměl Kronos žádné vlohy.
přesto zplodili postupně všechny Řecké bohy.
Všechny své děti však ze strachu polykal,
svou ženu tímto svým chováním pláčem zalykal.
Místo dítka tak do zavinovačky kámen sbalila,
na Krétě svého třetího syna pak ukryla!

Když, Zeus vyrostl silou donutil otce,
vyvrhnout na zpět všechny své sourozence.
Zeus k sobě přetáhl bratry svoje,
po deset let s Kronosem pak vedli boje.
Kronos válku prohrává a spolu s Titány,
navždy se za nimi zavírají Tartaru brány!

Nikdo nepoznal jakou připravil zradu,
když podvodem při losu zajistil si vládu.
Zeus byl zprvu tyranský panovník,
pak však objevil se Prometheus - Titán a bojovník.
Dal lidstvu oheň a naději novou,
za to stal se ze dne na den orlí potravou.
Jediné co vládlo nad Diem byl už jen osud,
nevím zda je to pravda však pověsti o něm
si vypráví celé generace lidí až dosud!

Autor WIRUS, 14.09.2014
Přečteno 448x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí