NEON 1321

NEON 1321

Anotace: (psáno 23. 4. 2010)

Pocit konce. Tak se dopisují odstavce. Tak se dělají pauzy mezi slovy. Tak se dnes dívám do zrcadla, když jsem právě sama. (Takové věci zvířata cítí a zalézají do děr, aby tam ve skrytu a tichu skončila svoje bytí.)

Zase jedu v tom třesoucím se autě. A když zavřeš oči, budeš se dopředu řítit tak, že ti vítr vytlačí slzy zpod zavřených víček. Figure-toi... ano, jde mi to báječně. Vítr-víra a vítr-síla je najendou skoro totéž - a jsou tam stromy a ulice a lidé, kteří věří ještě míň než (ve mně) všechno je ze skla a všude jsou střepy. I kroupy jsou slzy. Té krásy kolem! Jak dnešní lid miluje lesk a průsvitnost! Dotkneš se prstem a najdeš pavučinu. A najdeš bublinky na vodní hladině. A najdeš křišťákový plíšek, který se tvým dotykem zlomí v pase. A od něj ty prasklinky pavoučí ručičkou až k...

Střepy. Zase budeš plakat střepy. Kola na vodě, tisíce kol jak bobulky rybízu. Hroznového vína. Olympijských kruhů. Ohnivých obručí s tygry. Velkých pohlcujících bran. Ticha.

 

Stojím v nádherné galerii náhodných kruhů a kolem mě je mezi lidmi Božský Ticho. Lidé nemají oči a ruce. Leo by se musel stát surrealistou, kdyby nechtěl lhát. A ta jejich ústa! Kruhy. Takhle já jsem potkala ryby. Nikdo jiný nedokáže s tak roztaženým chřtánem tolik mlčet! Dovnitř a ven, dovnitř a ven. Mluvíte plankton! Slyšíte plankton! Celý svět je už od podstaty povznášející (Archimedes) zná skleněné bublinky, ledové slzičky, jemnou vlnivou motoriku nahoru a dolů. Zná zrcadla a křišťálové plátky přes oči. Všechno se najednou tak moc třpytí. Po rozčeřeném tichu běhají sluneční odlesky. Na skutečné zrcadlo uvidíte jen z výšky.

 

Průhledné papírky

Odlétají z dlaní

Tak

Odevzdaně, že posléze

Padají zpět jako celé

Archy

 

- Jsem volavka a létám. Jsi bažina a rosteš.

 

Spolu přežijeme potopu lidstva.

Autor WOAM, 29.05.2014
Přečteno 382x
Tipy 3
Poslední tipující: jitoush, Aiury
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Moc se mi to líbí. Je to takové ... jemné :)

29.05.2014 10:57:05 | Aiury

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí