knížka

knížka

Anotace: má cenu ještě číst?

navštívil jsem knikupectví
co leží na tý ulici mezi dvěma územnímy celky
nemaje však zvláštní chuť ke čtení
zavítal jsem do toho krámku

každá kniha v něm bezpochyby má
obal
příběh
hodnotu
minulost

každá byla vytištěná
každá se víc nebo míň ošoupala

jedna z nich mi však padla do oka
zaujala mne
přinesla chuť ke čtení

obchodník shrábl odměnu a slušně mě pozdravil
a já spokojeně
nesu si knížku

postupně jsem začal odkrývat její děj
na lavičce
pod stromem
na chatě
u rybníku
zprvu pozvolna a opatrně
posléze však víc a víc

každý slovo
každej odstavec
každou stránku
každou kapitolu

provázela mne
každým dnem
každou nocí
a já se zamiloval do jejich písmen

byla jako šum moře
jako paprsek zapadajícího slunce
jako kapky horký vody co mi stýkaj po tváři
jako nejčistější sněhová vločka
jako pevná půda pod nohama
jako ta nejvyšší hora
jako nejsilnější vichřice, kterou si kdy zažil

po hromadě společně strávených chvil
co se mi navždy vryly pod kůži
přichází ten nechtěnej pocit
děj graduje
prožívám peak

tohle drama bude mít konec?
myšlenka, které se nehodlám poddávat

je ale dobrý
si přiznat pravdu
nevědomky listuju poslední kapitoly
přejíc si aby nikdy neskončila

stránek k otáčení je míň a míň
a já
přišel o svou knihu
tak dlouho hledanou

smířenej s koncem
kterej završila tečka za poslední větou
vrátil jsem ji zpět
do knihkupectví
co leží na tý ulici mezi dvěma územnímy celky
a až se příště zastavím
možná že už tam nebude
možná že ano
možná že už ji nikdy neuvidím

doufám že ale přes to všechno
neztratím chuť ke čtení
Autor irwin howlop, 23.03.2023
Přečteno 229x
Tipy 1
Poslední tipující: lesan-3
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Jsou knihy, které tě obstoupí, pohltí, sevřou a nepustí. Mají moc a vyždímají z tebe vše, abys stíhal pochopit, prostoupit, vstřebat myšlenky, co dal autor do řádků.
A pak, když se blíží konec smutníš, že už dál nic není a není boha abys pochopil nastalou prázdnotu.

23.03.2023 11:37:53 | lesan-3

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí