Svědek od skleněné střechy

Svědek od skleněné střechy

u vrat sběrného dvora

sedí dva strážní andělé

 

vyuzený dědek

a tlustý rom

 

vstávají a nahlížejí mi do auta

jako by to bylo akvárium

plné vzácných ryb

 

„oblečení nech venku,“ povídá dědek,

„hnědočeši si to proberou.“

 

vyndávám modré pytle z auta

stokilový rom mi dýchá na záda

a spokojeně se usmívá

(neví že uvnitř jsou jen

dětské velikosti)

 

dědek posílá k zemi výstavní plivanec

a vrací se na stráž

zatímco slunce dál hoří

a lidé umírají

a noví se zatím rodí

 

rom trhá první pytel

v rukou svírá overal

a smutně – skoro vyčítavě

se na mě podívá

 

uhýbám pohledem

k opuštěným pračkám

starým pikslám s barvami

prosezeným pohovkám

vyhoštěným hračkám

 

všechny ty zbytečné věci kolem

a jejich zbyteční majitelé

zbytečného světa

 

hnědočeši

běločeši

démoni

či andělé

 

nasedám do auta

a prach který kola víří

vítr unáší k nebesům

 

díky prosklené střeše

toho mohu být svědkem

 

Autor Bohumil Krejza, 16.02.2021
Přečteno 152x
Tipy 6
Poslední tipující: Emily Říhová, jenommarie, Frr, Iva Husárková
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Zajímavý pohled a ráda jsem četla:) *ST

16.02.2021 21:53:12 | jenommarie

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí