Zmizí všechny stíny

Zmizí všechny stíny

Anotace: Píseň písní 4,6: Ještě než s vánkem přijde den a rozprchnou se stíny, na horu myrhy vyjdu si, na pahorek vonných koření.

Starověké město

slunce vystupuje nad obzor

davy obnažených těl ho v ulicích vítají

 

Na tvářích masky bohů, zvířat, démonů

vysoké tóny píšťal, dunění bubnů

nespoutaný smích, divoký křik, usedavý pláč

 

Muži tančí se ženami

ženy hladí ženy, muži líbají muže

páří se dobytek, lidé se páří s ním

vůně myrhy, potu, vína, zapálených loučí

 

Před sebou vidím nahou dívku bez masky

za paže ji drží dva strážci

v rukou dlouhá kopí

už od úsvitu ji vedou za sluncem

 

Dívka se nevzpouzí, nekřičí

kráčí hrdě mezi nimi

vzpřímená záda

našlapuje na prsty, až pak se dotýká země patami

 

Je mi povědomá

volám na ni

ve vřavě mě neslyší

 

Prodírám se k ní

chci jí pohlédnout do tváře

až v poledne se k ní přiblížím

 

Je to ona? Znám ji?

Chci ji chytit za ruku, osvobodit ze zajetí

křičím na ni

ani se neohlédne, jde stále dál

 

Dav mezi námi houstne

dívka se vzdaluje

ztrácí se mi

 

K večeru ji znovu vidím

v dálce vystupuje po schodech svatyně

slunce za ní zapadá

v dlouhých stínech spěchám za ní

 

Stojím před obětním oltářem

leží na něm na zádech

paprsek měsíce ostříbřuje nahé tělo

 

Opájím se kouzlem jejích nohou, boků,

pravidelně se zvedajících ňader

posvátně strnulé tváře

 

Ve vytržení rozepínám svůj plášť

chci ji zahalit, přitisknout, unést do bezpečí

 

Skláním se nad ní

s tajemným úsměvem rozevírá nohy

 

Najednou chápu, pouštím plášť k zemi

 

Vždyť měsíc bude stát přímo nad námi

a zmizí všechny stíny.

Autor Zaphod Beeblebrox, 19.03.2024
Přečteno 55x
Tipy 9
Poslední tipující: Tomcat, o3_gambit, Psavec, Marten, mkinka, Žluťák
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí