Drahokamy z cest III

Drahokamy z cest III

Anotace: Ještě dva zážitky - obrázky z mých cest

Island

Ledový kraj a sopky
s horkou krví vřídel
a lidé s vřelým srdcem,
smějící se útokům
divokých vichrů,
kdy i v létě se ovce
choulí k sobě na planinách
a všude vřes a malé žluté kvítky,
na které nyní usedá
mokrý sníh z rozmarného nebe -
ze dveří domku vybíhá
copatý skřítek s tlustým plédem v ruce
balí mne do něho a táhne pod přístřešek
a jeho pihovatý úsměv
i teplo tryskající z ruček
mě hřeje víc
než všecka krása země



Královna svišťů

Na vyhlídce Františka Josefa
pod Velkým Glocknerem
je sviští ráj, kde tato milá zvířata
si berou jídlo z ruky -
sedím na prosluněném svahu
vytahuji sušenky, vločky, oříšky -
a už jich ke mně běží pět
opírají se tlapkami o mé nohy,
batolí se přes ně, dobývají do batohu
ztrácím se v hemžení
hnědavých kožíšků a chtivých tlamiček,
tak rozkošných v nevinné dotěrnosti
hlouček turistů o překot fotografuje
směji se a volám:
jsem královna svišťů!
a raduji se, že ještě žijí tvorové,
kteří se nebojí člověka
Autor Dolma, 27.04.2015
Přečteno 539x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí