(U)krajina

(U)krajina

Anotace: Přejedete hranice s Polskem a jste jinde. Jinde budiž psáno tučně, kurzívou a s velkým J na začátku.

Sirá, hladová krajina,

Strniště chorým strupem pláním,

Zde světlo jenom zhasíná,

Stíháno stinným zatmíváním.

 

V středu luk zlatá kaplice,

Chatrče v troskách o krok dál,

Vzdálená strana měsíce,

Kdyby se na ní anděl smál.

 

Kanálu kalná hladina,

Ač u dna drahé kamení,

Pod lesklou krustou spodina,

Blyšť, chudoba a trápení.

 

Věřící spolkl návnadu,

Pro víru z tepen krvácí,

Přec stojí tváří k západu,

Ač východ v rysech neztrácí.

 

Našel jsem rozpor v souladu,

Logiku uvnitř hlouposti.

Jak popsat tuhle náladu

Tu sílu s maskou mrzkosti?

 

Mrznoucí dítě o hladu,

Stařena v teple žranice,

Dům bez pevného základu

A bez nábytku světnice.

Autor SiristenGraydu, 29.03.2016
Přečteno 636x
Tipy 10
Poslední tipující: vojtaz, Frr, Papagena, Almanor, Sarah, Nikita44, Loveless
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

...velmi, velmi pravdivé a vyjádření Tvé, básníku milý, umělecké a výstižné... ST.

29.03.2016 15:03:53 | tvořilka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí