Koráb života

Koráb života

Anotace: Báseň o životě na lodi inspirované slavnou Rimbaudovou básní Opilý koráb

Sbírka: Ikarova křídla

Vyplul dřevěný koráb časně z rána
na vlnách se houpá jak hejno kačen
na rozvášněném moři čeká pokyn kapitána
nebe odvrátilo přívětivou tvář v průtrži mračen

Majestátné vlny jsou vysoké, jak hory
vítr opřel se do plachtet silou zápasníka
posádka pokračuje v plavbě, nečasu navzdory
cestou k přístavu náhle narazí na básníka

Bouře přehnala se nad korábem ze dřeva
stříbrné slunce vysouší palubu od louží
zlatý kompas na obloze jak ocas tetřeva
starému korábu ukázat směr zatouží

Na starém korábu se plavím do vlasti
jež byla rozbouřená jak hladina v příboji,
ač unaven návštěvou do tropických oblastí
černoši v zarostlých pralesech tančí při boji

Další plavba na korábu vezoucí lahve kořalky,
jenž posádka důkladně do dna vypila
plujeme po rozbouřeném moři do dálky,
zatímco na tmavém nebi stříbrná luna svítila

Již dlouho jsem plavbou po světě omámen
však chci zase spát ve svém pokoji
přesto zakotvili jsme u hranic s Ománem,
jehož lid nás vítá dlouhými konvoji

Přespávám v malé kajutě sám v rozpacích
přemýšlím o kvetoucím sadu na venkově
mé myšlenky uchová luna ležící v oblacích
psát dopisy při svíčkách mohu jen tobě

Něžná krásko vyhlížej u domovského přístavu
až připluje životní koráb, jenž obeplul zeměkouli,
abych mohl vidět lásku radši si přivstanu
už cítím, jak se u majáku do mě choulí
Autor Petr27, 05.11.2017
Přečteno 1277x
Tipy 15
Poslední tipující: Veru, ZUZ271, Emily Říhová, Tlachapoud, Lajtwing, Pétík, Anděl, ...
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (5)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Výpravné, obrazné, říkající víc než jednu věc. Moc pěkné. Na můj vkus jou statě sice trochu dlouhé, ale přesto kvalitní psaní.

09.07.2018 14:02:53 | Lajtwing

Souhlasím s Lajtwingem ve všem. Pěkné.

17.09.2018 20:15:47 | Tlachapoud

Jsem rád že se ti líbí :)

17.07.2018 19:19:12 | Petr27

neskutečně obratné a krásné..

05.11.2017 22:45:56 | ROSA ŽIVOTA ZRAKEM VNITŘNÍM OSVÍCENA

Petí, jsi úžasný:) kéž mi tak bylo o víc než polovinu méně. Pozvala bych tě do cukrárny:)

05.11.2017 22:31:07 | Anděl

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí