Černá hora

Černá hora

Anotace: První dovolená u moře. Rok 2004 Montenegro.

Černá Hora

Jednoho dne kamarád

dostal bezva nápad,

dal tip jet do Černé Hory

a na kole makat.

 

Byla to pro nás

velká výzva,

my ptali se ho

zda se tam vyzná?

 

Prý tam jezdí s cestovkou

a provádí lidi,

ukazuje každému,

jak tam vlastně bydlí.

 

Nechali jsme se ukecat

a jeho výzvu vzali,

na takovou cestu dalekou

se přece jenom dali.

 

Cesta byla

nekonečná dlouhá,

zajet k moři

pro nás velká touha.

 

Okoštovat moře

jestli je vůbec slané,

bylo větší pouto

než věřit, že se nám něco stane.

 

Je tam totiž oblast

kde co je kolo asi neznali,

proto na nás s údivem

všichni strašně koukali.

 

My užívali krajiny

vychutnávali sluníčka,

makali na kole

a zpevňovali tělíčka.

Tato dovolená

byla prostě úžasná,

to že jsem na ni jela

byla jsem moc šťastná.

 

Po několika letech

my vrátili se zpátky,

chtěli se vrátit

znovu do pohádky.

 

Bohužel už to tam není

tak jak kdysi,

moderní doba

ukradla ty klidné rysy.

 

Už to tam hučí

všude jen chaos,

strašně moc lidí

pro místní starost.

 

Klid už tam není,

staví se hotely,

ještě že jsem to stihla

za minulé, klidné doby.

 

 

Autor Marťas9, 05.06.2023
Přečteno 152x
Tipy 10
Poslední tipující: Ondra, Rbb, Kan, mkinka, kozorožka, Frr
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Jezdil tam kamarád, Tomaševič Dragan, co jsme si dopisovali. Děkuji za připomenutí. Chorvatština je krásná řeč.

05.06.2023 13:22:19 | mkinka

Mně připadalo, že tam níže jim lépe rozumím než v Chorvatsku. Oni to mají takovou směs řečí, i tu azbuku jsem si obnovila, když jsem četla jejich nápisy. Hned bych tam jela znovu, ale někde do klidnějších míst.

05.06.2023 14:29:43 | Marťas9

ano...zažil jsem podobná "překvapení" na mnoha místech

05.06.2023 11:52:08 | stormeater

Díky moc za zastavení

05.06.2023 14:19:32 | Marťas9

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí