Vodník

Vodník

Louky, lesy, pole lán,
vše to vlastnil jeden pán!
Avšak rybník co tu stojí
pány ten měl rovnou dvojí!

Dítě si tam mohlo hrát
nemusels ses o něj bát!
Vodník byl dobrák, žádný vrah!
Kvůli jinému jde z něho strach!

Pro všechny dřív rybník sloužil.
Jeden muž však po něm toužil.
Když pán zemřel bez dědice
Pozemek měl pánů více!

K rybníku pak zákaz byl
z potůčku tak každý žil.
Voda ale je prý jeho
a přehradit rybník by to chtělo!

To už bylo pro něj moc.
Mnoho věcí skryje noc!
Nástroje se nejdřív ztratí,
na chvíli to práci zhatí!

Kdo je vinen, bytost z vody?
Kdo prý lže, tak sklidí plody!
Než tak nový týden přešel,
nový pán pár lidí věšel!

Tak o vodníku on nic neví,
nejhorší můra se mu zjeví!
Do pohybu se voda dala,
jen pánovy věci vzala!

Než zavolal svoje sluhy,
spočítané má své dluhy!
Než doběhl pro svou zbraň,
za zločiny platí daň!

Vrátila se voda zpátky,
o dědictví začly hádky!
To už není třeba vědět,
naší básně jdem si hledět!

Na konec se vy už ptáte?
Přece lidi dobře znáte!
Příliš velká jejich víra
že zahubí je jeho síla.

Vodník se všem radši skrývá,
co jiného mu teď zbývá?
Tam kde radost dříve byla,
obava už pouze zbyla!
Autor RockyBalbosaur, 17.08.2022
Přečteno 194x
Tipy 7
Poslední tipující: Stanislav32, mkinka, CULIKATÁ, Psavec, šerý, Marry31
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Byl by to dobrý, zvučný šraml.*

17.08.2022 12:47:58 | šerý

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí