Jakkyl a Hyde

Jakkyl a Hyde

Anotace: Za oknem se tříští kapky deště o beton, úplněk je tu a v dálce zvoní zvon. V parku...

Za oknem se tříští kapky deště o beton,
úplněk je tu a v dálce zvoní zvon.
V parku zvolna mlha stoupá,
omítka se z domu loupá.
Stane se to, já to vím.
Proč ovládat to neumím?
Dřív to takhle nebylo,
slunce zapadlo a nic se nedělo.
Nastala však doba temna,
něco, jak když praskne stěna.
Stěna velké přehrady,
co vyhladí celé národy.
Přes den je vše v pořádku,
lidé slyší pohádku.
Jejich mysl ovládám,
co chtějí slyšet,to jim dám.
Ti, co si se mnou jen pohráli,
už dlouho se takhle nebáli.
Ti, co si myslí, že jsou chytřejší,
již brzy prchnou do houští.
Přes den se to zvládnout dá,
světlo v sobě sílu má.
Však padá na mě tíha s šerem,
bodá do mě nože s jedem.
Tvář města se mění, je to znát.
Na ty světla radost podívat.
Cítím se sám, jen krásné vzpomínky,
mé břímě je těžší víc než kdy jindy.
Má duše odešla ze světa.
Má láska je navždy ztracena.
Musím se s tím poprat sám,
radost z mého splínu vám neudělám.
Teď už nechci nikoho obviňovat.
Když už nemohu spát, budu aspoň podřimovat.
Máme tu ráno, konec trápení.
Nastává nový den, nové tápání.
Tápání, co s životem počít si
když všude, kam hledím jsi ty.
Autor Martin Eden, 08.03.2013
Přečteno 419x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

To nejděsnější, co sráží celou báseň, resp. celý příběh, jsou téměř neustálé gramatické rýmy: "stoupá / loupá"; "pohráli / nebáli"... u některých gramaťáků je ještě špatná shoda, což je přímo katastrofální: "nebylo / nedělo"; "temna / stěna"; "přehrady / národy" (!!!)...

V hrozném stavu je i stopáž jednotlivých veršů. Autor, než se pustí do vázané poezie, by měl nejdříve vědět základní věci: Co je to METRUM, co je to sylabotónický verš apod. Ahoj.

08.03.2013 18:11:53 | jarynn

Díky

12.03.2013 18:15:36 | Martin Eden

no, koukám, že tě tu pěkně spražili...jo, ano, je to pravda, ale takhle zhusta bych to já nenapsal, ovšem pokud se chceš zlepšovat, dávám tip:

http://www.liter.cz/forum-clanek-3900

je to užitečné, používám to taky:-)
RM.

12.03.2013 18:22:08 | Robin Marnolli

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí