Pýtam sa

Pýtam sa

PÝTAM SA

Z čoho je? Z akej matérie
kalich kvetu, ruže lupene?
Kto farbí ich v dúhy odtiene
vôňu dá v srdce odkryté?

Kto káže, aby slnovraty
vracali sa, prilietali vtáky,
stavali si hniezda, ľúbili sa v páre,
ľúbiaci by dávali sa v dare?

Kto radosť dal, smiech i žiale,
dar tvorby, pravdu, jej hľadanie,
kto túžby dal v ľudské srdce
dať znať Komusi city vrúcne?

Kto svetu dá v chode času
údel zmaru, rastu, krásu?
Kto náhli dni do večera,
dnešok, zajtra do predvčera?

Kto zapálil vesmír svetov
tratiaci sa do pravekov,
kto zavelil nech sa stane,
život k žitiu nech povstane?

Kto vôľu dal v um človeka?
Nedohľadno odomyká.
Aká sila, ducha vzlety
ho vedú v priepasť v hviezdnej spleti?

Určuje ktosi ľudstvu trasu
od úspechov do marasu ?
Určuje. Kto? Človek sám.
On je zeme hospodár.

Boh stvoreniu i jemu Pán.


Anna Vodičková
Autor annav, 07.04.2017
Přečteno 589x
Tipy 2
Poslední tipující: Iva Husárková, Cappp
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí