Padlá sláva hrdiny

Padlá sláva hrdiny

Anotace: Na tuto myšlenku jsem přišel, když jsem se inspiroval činy významných osobností. Zarazil mne postoj některých lidí, a tak zde znázorňuji svůj kompletní názor. Doufám, že se vám bude tento názor líbit.

"Rozloučení"

Sláva ti, náš hrdino,
Žes nás přišel střežit.
Žes vybojoval svobodu
A sám odmítl přežít.

Že i když tvé legie
teď obrací se v prach,
dodávají odvahu
a nepřátelům strach.

Tvé jméno mám skryté v duši,
Což myslíš, že bych zapomněl?
Žiješ, dokud žiji já,
Jsem tisícovkou mrtvých těl.

Ptám se, smím-li si tě vysnít,
A věř mi, spatřil bych tě rád,
Abych dokázal ti tíhu svěřit
nadcházejících lží a zrad.

Chtěl bych odměnit tvou snahu,
Odčinit ten hrozný hřích,
Že místo uznání lidu
Slyšíš pokrytecký smích.

Zemřel jsi pro ideály
Jež jsi spatřil v moři hvězd?
Věřils snad, že strom, co chřadne,
Může znovu zářit, kvést?

Kdybys ožil, styděl bych se
Do očí ti pohledět.
Že hrdinové leží ve tmě
a zbabělcům teď patří svět.

Na hrob položím ti svíčku,
Ukloním se, odcházím.
Její plamen od nynějška
Budiž lidským svědomím.

Zaplane z ní mocná záře,
Noční nebe prosvítí,
Ať celý svět už navždy vidí
Čistotu tvých obětí.

A až zhasne? Bude člověk,
Se vzpomínkou, s pamětí.
Odpusť mi, bratře, až zhasnu,
Vzpomínka se vytratí.

Po hřbitově kráčí lidé,
Žádný k tobě nezašel,
Jedno, že jsi pro svobodu
Nejvíc ze všech krvácel.

Prosím tě nad hrobem, bratře,
Pochop jejich nevinu
…………………………………..
Je to přeci již jen dávno,
Co žádali hrdinu.
Autor tuatam, 24.04.2017
Přečteno 428x
Tipy 3
Poslední tipující: Iva Husárková, VEDz RVAHEs
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Ano. Džentlmeni a hrdinové se již nerodí. Vše se odvíjí od výše peněžní částky. ST

25.04.2017 00:09:25 | VEDz RVAHEs

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí