O životě lidském

O životě lidském

Anotace: Sonet na filosofické téma hodnoty lidského života. Vysvětlivka k poslednímu verši: v dřívějších dobách se nosil černý smuteční oděv pro vyjádření smutku po zesnulém.

Slyšiž, člověče, báseň o životě;

žeť drahý nám je dosti; však až příliš,

žeť není, co víc jesti; snad se mýlíš;

věziž, člověče, slovo o životě.

 

Čtiže, člověče, báseň o životě;

žeť krátký zhusta bývá; bůh ví jestliž,

žeť žíti dar je vzácný; mylně smýšlíš;

znejže, člověče, slovo o životě.

 

Lidí na Zemi, jakž na obloze hvězd;

v krajích dálných zanikne-li jedné svit,

šíříš, člověče, pak po národech zvěst?

 

Sluncí na nebi, jakž v mysli různých cest;

soudem chvatnýmť přetrhneš-li jedné nit,

nosíš, člověče, šat temný týdnův šest?

Autor Jaroslav Erben, 18.10.2017
Přečteno 446x
Tipy 1
Poslední tipující: Iva Husárková
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

VAŠE BÁSNICKÁ DUŠE MI AŽ VYRAZILA DECH, TO JE NEUVĚŘITELNĚ ÚŽASN PSÁNO.. :-)

07.11.2017 10:37:35 | ROSA ŽIVOTA ZRAKEM VNITŘNÍM OSVÍCENA

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí