Svět jedné generace

Svět jedné generace

Anotace: Báseň s námětem filozofie věnovaná dojmu z dneška.

Před dvěma desítkami let
na tento svět vrženi,
nechali jsme sebou vláčet,
hned masovou technikou strženi.

I když nevybrali jsme si dobu svého žití,
proč, lidi, proč neautentické bytí?
Přese všechno máme zodpovědnost značnou,
za život svůj, toť věcí jasnou.

Člověk jest jsoucno takové,
že uvědomuje si sebe v první osobě,
člověku záleží na tom, jak mu je,
o své bytí se interesuje.

Usilujme žít dle vlastního přesvědčení,
navzdory podmínkám, tlaku společnosti,
skrze uvědomění si své konečnosti,
nad smysluplné prožití času není.

Nejsme tu sami, ale s druhými,
na ně a na vztahy, berme ohledy,
nejsme pěšáky pouhými,
staňme se bytostmi pravdy.

Tak psal Martin Heidegger,
žádný filosof outsider,
dílo Bytí a čas,
bude mít navždy svůj jas.

Autor Ondřej Sedlák Nový, 24.09.2018
Přečteno 302x
Tipy 2
Poslední tipující: Rbb
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí