Asketa

Asketa

Anotace: O Zaratuštrovi

Asketa* v thawbu*, vetchém* plášti,

po letech samot zlíkem* zničil zášti,

sestoupil z brdy*, šel do lesů,

navstříci ku všem lidským běsům,

potkal on kmeta*, šedý vlas,

a promluvil v něm žalu hlas.



"Ten hlupák starý snad netuší,

že srdce Boha již nebuší,

vždyť Bůh je mrtev, Bůh je ztracen,

a tak jsem byl ku lidem vracen."

Sešel pak do měst, hlouček lidí,

ti za své skutky se nestydí.



Nad hlavou motuz*, akrobat,

na to se hlupák dívá rád;

vyskočil blázen, pošetilec,

akrobat upad mez ten binec,

dav jej tam nechal, ležel muž,

Zaratustra klel lidu duš.
Autor Epitefon, 29.04.2020
Přečteno 273x
Tipy 2
Poslední tipující: šerý, praetorian
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

V překladu by si užil i P. Coelho.

29.04.2020 18:54:50 | šerý

Myslíte Alchymistu? Dobrá, zkusím si pohrát i s tímto dílem :-)

29.04.2020 20:49:57 | Epitefon

Proklatě! divná bajka. Asi příliš duchovní. :-)

29.04.2020 11:46:56 | Lighter

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí