Zrcadlo

Zrcadlo

Anotace: Myšlenka spočívá v tom, že ať již mladý či starý člověk, každý by měl žít svým věkem - mladý by neměl žít životem starce a stařec naopak životem mladíka

Pustá komnata, pavouk tam tká,
vzduch s prachem škádlí se, špřádají oblaka;
děd leží, hruď těžce se zvedá,
vnuk klečí, oplakává děda,
kmet praví mu: Naposled, hochu,
chci vzhlédnout do zrcadla z tamtoho fochu,
chci v blizi uzřít oči své špalu,
jsou krásné jak koruny všech mrtvých králů.
Hoch vyplnil staříka poslední přání,
zšed vzhlédl a vnuku nahned do dlaní
navrátil stříbrný, maličký plát,
pak tělo vydechlo, odešlo spát.
Hoch chopil to zrcadlo,
žalem nahlédl do něj,
uzřel v něm Satana,
smrti zvony mu zvoněj;
za šíji chopil ďas juné to tělo,
rázem co leželo,
životem se chvělo.
Autor Epitefon, 02.05.2020
Přečteno 301x
Tipy 12
Poslední tipující: satisfacción, Jeněcovevzduchukrásného, Roser, Helen Zaurak, Isla, Frr, jenommarie, šerý
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (5)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Velmi pěkná,vše v ní je řečeno. Ráda dávám ..ST..

17.06.2020 23:25:01 | Jaruška

Skvěle napsané, reálně uchopené. Líbilo se mi to.

16.05.2020 23:05:02 | satisfacción

Líbilo a i ta anotace se Velmi povedla.

04.05.2020 14:17:00 | Jeněcovevzduchukrásného

Velmi zajímajá báseň

02.05.2020 11:38:40 | Roser

Smutná... Ale pravdivá

02.05.2020 01:13:15 | Isla

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí