Dôvera

Dôvera

 

 

 

                      DÔVERA 

 

 

 Dôvera, to v svete cnosť, 

 dnes sa vôbec nenosí, 

 zďaleka jej nie je dosť, 

 prevládajú ponosy.

 

 Po skúsenostiach neblahých 

 veriť môžeš iba sebe, 

 trpkých, priam až boľavých, 

 v tejto chvíli máš po chlebe.

 

 Rozhodneš sa slobodne 

 nikomu viac neveriť, 

 pre teba skôr výhodne 

 všetko nechať preveriť.

 

 Smúti celá spoločnosť, 

 cítiš, že to nie je fér, 

 tú búrkovú oblačnosť 

 nedokáže prekryť zmier.

 

 Zo správ človek zmätený, 

 čomu veriť, čomu nie, 

 z klamstiev ľud už zbiedený, 

 vládcom kraja trúchlenie.

 

 Každý z nás sa utvrdzuje, 

 že podvodov čoraz viac, 

 štatistika potvrdzuje, 

 stúplo množstvo za mesiac.

 

 Hľadať pravé príčiny 

 tohto stavu zložité, 

 všetky vážne výčiny 

 špiny, hnusu prežité.

 

 Ako z toho kruhu von, 

 nikto nezná odpoveď, 

 nepomôže stres a zhon, 

 klamstvám navždy výpoveď.

 

 Že vraj nieto pomoci, 

 v dnešných časoch je to tak, 

 faloš odtnúť od moci, 

 obrodenia jasný znak.

 

 Trestať prísne hriešne skutky, 

 s grázlami sa nebabrať, 

 popretínať vplyvné nitky, 

 ak chcú s pravdou vybabrať.

 

 Plaču dosť, už stačilo, 

 privysoké náklady, 

 v duši nádej zračilo, 

 stavať nové základy.

 

 S dôverou to ľahšie ide, 

 úsmev znovu na tvári, 

 chuť do práce hneď ti príde, 

 zahnať hnev sa podarí.

Autor Peter35, 03.08.2022
Přečteno 160x
Tipy 7
Poslední tipující: Emily Říhová, Frr, Psavec, mkinka
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Moc děkuji za tuto básničku. Je čistá a psaná ze srdce. Prima.

03.08.2022 17:07:09 | mkinka

Ďakujem krásne, komentár potešil.

11.08.2022 10:47:21 | Peter35

Rádo se stalo.

11.08.2022 11:16:39 | mkinka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí