Otázky a odpovede

Otázky a odpovede

 

 

 

                        OTÁZKY A ODPOVEDE 

 

 

 Koľké množstvo otázok, 

 na ktoré niet odpoveď, 

 tajných ako obrázok, 

 či veštkyne predpoveď.

 

 Filozofi a aj vedci 

 roky márne dumajú, 

 stretajú sa vzorne všetci 

 a záhady skúmajú.

 

 Prečo svet tak zložitý, 

 pochopiť ho nemožné, 

 len konzumom prežitý, 

 ľudstvo že vraj pobožné.

 

 Bojovať za lepší vzduch 

 čoraz väčším množstvom áut, 

 uzatvorme bludný kruh, 

 povedzme si jasných právd.

 

 Že tak to asi nepôjde, 

 pekné reči nestačia, 

 kým nám všetkým nedôjde, 

 jak nás hrôzy poznačia.

 

 K modlitbe sa utiekať 

 s pokryteckou pokorou, 

 v konzume sa pretekať, 

 smer skončený pohromou.

 

 Hovoriť o skromnosti 

 pri čoraz väčšej reklame, 

 že cieľom snaha rovnosti, 

 boháč nech nás neklame.

 

 Predvádzať sa okázalo, 

 dôležitá potreba, 

 ruky špinou zamazalo, 

 umyť ich vraj netreba.

 

 Treba riadnu príučku 

 spoločnosti uštedriť, 

 zopakovať poučku, 

 jak Zem plienenia ušetriť.

 

 Natíska sa otázka, 

 ako sa tu bude žiť, 

 kto ti rany poláska, 

 kto tie diery bude šiť ?

 

 Iba hmlistá odpoveď, 

 vedec habká, vajatá, 

 radšej podať výpoveď, 

 duša smútkom zajatá.

 

 Otázky a odpovede 

 vo veľkom počte kladené, 

 kľúče skryté snáď vo vede, 

 azda budú nájdené.

Autor Peter35, 19.11.2022
Přečteno 112x
Tipy 10
Poslední tipující: mkinka, Iva Husárková, Tvbm, šerý, Psavec, Frr, Stanislav32, umělec2
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Opět jsem si početla a našla tu spoustu pěkných myšlenek. J.

01.12.2022 12:35:03 | mkinka

Ďakujem veľmi pekne za pochvalu

01.12.2022 12:41:46 | Peter35

Jazyk je mi v tvém podání blízký

19.11.2022 10:04:23 | umělec2

Srdečná vďaka.

20.11.2022 09:02:35 | Peter35

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí