Cesta

Cesta

 

 

 

                      CESTA

 

 

 Každá bytosť, každý tvor 

 napreduje svojou cestou, 

 či svet šíry a či dvor, 

 v neistote, hrozbe trestov.

 

 Čokoľvek si vyberie, 

 môže to vyjsť, nemusí, 

 kto naplno zaberie, 

 svet sa mu viac nehnusí.

 

 Dá sa vybrať cestou lásky, 

 vizuálnej potechy, 

 obdivujúc vnady krásky, 

 tvoja cena útechy.

 

 Núka sa i cesta pravdy, 

 býva strmá, kľukatá, 

 odhaľujúc klamstvá, krivdy, 

 od špiny neraz fľakatá.

 

 Veriaci sa cestou vôle 

 neraz sami vydajú, 

 odpúšťajúc viny, bôle, 

 zlosť pocítiť nedajú.

 

 Racionálna cesta umu, 

 pragmatika voľba jasná, 

 nie srdca, lež rozumu, 

 introvertná, nie hlasná.

 

 Nevyskúšať cestu klamstva, 

 blúdiť krivým chodníkom, 

 temným dušiam jesto pastva, 

 nezáleží na nikom.

 

 Mocnára len cesta strachu 

 chabým cieľom upúta, 

 ufúľanca na dne, v krachu 

 planou hrozbou pripúta.

 

 Kto okúsil cestu túžby, 

 vymkýna sa často z rúk, 

 premenená v nonstop služby, 

 zdrojom hrôzy, nočných múk.

 

 Rozhodnutie iba na nás, 

 znášať skutky, následky, 

 nestačí sa modliť za vás, 

 zvrátiť činov dôsledky.

 

 Cesty prašné, neschodné, 

 vybrať si je ťažký úkon, 

 utrpenie prechodné, 

 ostáva len podať výkon.

 

 Pre toho púť zmysel má, 

 kto sa cestou poučí, 

 že prekážky sa zdolať dá, 

 skúsenosť ho naučí.

Autor Peter35, 02.01.2024
Přečteno 92x
Tipy 8
Poslední tipující: Iva Husárková, Psavec, Frr, Anfádis, Žluťák, mkinka
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí