Fraška

Fraška

 

 

 

                      FRAŠKA

 

 

 Elity sa s nami hrajú, 

 vyrábajú otrokov, 

 omrviniek zopár dajú, 

 no nevzdajú sa nárokov.

 

 Hory, doly zelené 

 pred voľbami nasľubujú, 

 strany mocou zvedené 

 oligarchom pochlebujú.

 

 Miesto platu pôžičku 

 s úsmevom ti ponúknu, 

 tej sa bojíš trošičku, 

 hneď obavy prepuknú.

 

 Rozoštvávať masy ľudí, 

 často celé národy, 

 vplyvným sa to veľmi hodí, 

 za tým nie sú náhody.

 

 Pre žobrač len hlúpe hry 

 oligarchia vymýšľa, 

 potom, chudák, roky dri, 

 kiežby vopred rozmýšľal.

 

 Na sídliskách samá herňa, 

 raj zažíva každý hráč, 

 nestačí len Tipos zberňa, 

 hnusná doba dnes je zač.

 

 Gamblerov aj opilcov 

 každým rokom pribúda, 

 na pažravých pokrytcov 

 verejnosť však zabúda.

 

 Ulicou sa večer tacká 

 beznádejne opilec, 

 život ho už roky facká, 

 obesiť sa chce na klinec.

 

 Na nákladné liečenia 

 skladáme sa všetci v daniach, 

 v zamestnaniach mučenia, 

 topíme sa v márnych zdaniach.

 

 Vzduch autami ničíme, 

 škodliviny dýchame, 

 čože je na príčine, 

 že celý deň len kýchame ?

 

 Čo len je nad vlastné ego, 

 veď každý dnes už auto má, 

 tak správajme sa trošku eko, 

 nech žiť sa tu aj zajtra dá.

 

 Poďme robiť správne veci 

 všetkým ľuďom na prospech, 

 nestačia len prázdne keci 

 ak čakáme na úspech.

Autor Peter35, 04.04.2024
Přečteno 40x
Tipy 5
Poslední tipující: Lighter, Frr, mkinka
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

To je stejné v každé zemi.

04.04.2024 16:50:46 | Lighter

Bohužiaľ máš pravdu.

01.05.2024 08:27:53 | Peter35

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí