Hypatia

Hypatia

Anotace: z mé sbírky Stíny a naděje

Byla krásná a moudrá
jako bohyně
a učila, jak přemýšlet
a žít a zkoumat cesty hvězd
alexandrijský maják
sahal po paty
jejímu vznešenému duchu,
však antický svět
se propadal do tmy,
jež si nasadila
falešnou korunu lásky a slitování
s krvavou září plamenů autodafé
veliký inkvizitor kráčí dějinami
a ty, potupně zbavena oděvu,
kamenována, sedřena z kůže,
rozčtvrcena, upálena,
jsi byla první
obětí svaté nenávisti.

A já ve jménu tvém,
Giordana Bruna, mistra Galilea
i mistra Jana Husa, Jany z Arku,
devíti milionů mrtvých,
sta tisíc upálených žen
a zardoušených dětí -
neboť děti se trestat
ohněm nesměly -
i vypleněných národů a říší
žaluji!
Autor Dolma, 01.08.2016
Přečteno 425x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí