Město v sametu

Město v sametu

Anotace: Báseň o událostech 89

Sbírka: Jizerské ozvěny

Jedno chladné mrazivé odpoledne na Albertově
přišel na náměstí dav studentů hlasitě řvoucí
nesouhlasně proti té rudé bolševické hrůze
z hlasité vřavy hynou labutě po Vltavě plovoucí

Vyšel do ulic Prahy lid s mladou tváří
17. den měsíce listů spadaných rudne v kalendáři

Jak čas spěchá k večeru plní se náměstí
holubi odletěli ke krovům sledovat tu bídu
tam klíče zvoní sevřené pevně v pěsti
Studentská revolta zastavena cestou na národní třidu

Hlavní město toho dne přikryla sametová noc
zatímco rudí bolševici ztratili před víkendem moc

v onen listopadový pátek komunisté padli
z jejich vlády zbyl jen dým z továren
s vypětím všech sil Čechoslováci nepokoje zvládli
žadný z čechů nebyl jako Hus upálen
Autor Petr27, 18.11.2017
Přečteno 589x
Tipy 2
Poslední tipující: Iva Husárková, Anděl
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Pétí, hezky jsi to napsal...sametově:)

19.11.2017 08:18:15 | Anděl

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí