Cesty začátek

Cesty začátek

Anotace: Příběh pážete - Cesty začátek

Páže stane se z tebe zásluhou
či zrodem v rodě šlechtickém.
Procházel jsem cestou zarudlou,
potkám rytíře v rouše poetickém.
 
Povídal o pomoc moji chlapeckou.
Kůň jeho mu utekl, nemá dost sil domů.
Provedl jsem pána trnitou naší pasekou,
K nám, vesnice nepobrala mnoho pojmů.
 
Host nabíral sil přes den, rodina ještě na poli.
Zeptal se do služeb mu chci-li jít, páže mu ochořelo.
Nejdřív odmítl jsem, rodina dnes s létem zápolí,
však vidina výdělku vzpála mou myšlenku, to hořelo.
(Naivní děcko) 
 
Tak utekl z domova chlapec, sotva zuby nové narostly.
Nikdy jsem rodinu už neviděl, strach bránil můj návrat.
Mířil jsem na hrad, za novými lidmi, potkat nové znalosti.
Neptal jsem se, komu službu nevěděl jsem budu vykonávat.
 
Pak představil se
Jan z Lipé
Autor báseňkář, 17.03.2020
Přečteno 274x
Tipy 1
Poslední tipující: šerý
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Docela fajn anabáze do historie.

18.03.2020 17:13:10 | šerý

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí