Žijící sídlo

Žijící sídlo

Anotace: V komnatách šlechtického sídla...

V suché zahradě šlechtického sídla
rozsochaté stromoví pěje svou píseň,
již dávno vyschlá jsou pramenů zřídla,
skrz kamenné studnice táhne se plíseň.

V promoklé stodole šlechtického sídla
hlas kopyt již utichl - i koňské plíce,
jen popel na oknech víří holubí křídla,
a vůni sena již neucítíš více.

Ve studené koupelně šlechtického sídla
slepá to zrcadla jen pitvorně hledí,
a jako kdysi - pach čerstvého mýdla,
šlechtic jménem Hlína nehybně sedí.

V němém pokoji šlechtického sídla
slyšet lze sípot skrze zdi hradu,
jen malý ptáček spadl ze svého bidla
mrtev. Zemřel však při dopadu.

V kamenné hale šlechtického sídla
pradávné srdce tepe údery poslední
jen další intriky - čiší z živého zřídla,
právě však odbíjí hodina polední.

V rozpadlém sklepení šlechtického sídla
vlají zde ve větru zpuchřelé cáry,
kol černého lože dlí andělská křídla,
vždyť jsou to proboha pohřební máry!

A na nich sedíce bledý muž s parukou,
ve tmavém výklenku psací stroj leží,
proboha živého! Vždyť on je bez rukou.
a kostěný zvon zvoní z černých věží.

Na zaprášené půdě šlechtického sídla
pod prachem skrývají se tři šicí stroje,
ze vzduchu čpí pach starého mýdla,
které čas uschoval kamsi pod závoje.

V útrobách černého panství
kam vede ze světa mnoho cest,
než však padneš životu do vyhnanství,
i ty necháš se vozem smrti vézt.

Utichne srdce a zemřou plíce,
hraběnka Pravda ti rubáš ušije,
ty uniknout nemůžeš - už nikdy více,
již nevidí tě ni panna Marie.

Tak kdo jsme my, jen slepí blázni,
jenž chtějí zabíti a ublížit Vám?
Ale jděte, jste v mylné bázni,
tento dům zázraků jsi přeci ty sám.
Autor Eleonore, 25.02.2009
Přečteno 449x
Tipy 13
Poslední tipující: Hedvika, Vlk v rouše, jedam, Lachailla, Charibeja, Joyo, Xsa_ra, saddova
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

ST...paráda! :o)

27.02.2009 22:15:00 | Lachailla

I když mě moc nebaví pročítat delší básně, tuto jsem zhltla s chutí! Je výborně napsaná a její slovní obraty mi až braly dech.

25.02.2009 22:31:00 | Joyo

st.. jsem na ne skoupa, ale tohle si zaslouzilo, jiste to dalo hodne prace, skvele obraty, slovosled, cele mi to sedlo na jendicku, uz jen temi slovy, opravdu pekne

25.02.2009 21:53:00 | saddova

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí