Střetnutí

Střetnutí

Anotace: Báseň je součástí nedokončené sbírky Oběť. Vypravěčem je 'třetí osoba'. Jde o setkání upíra s Elenou.

Sbírka: Oběť

Střetnutí

Dívka jako přimražená
z místa krůčkem nehne se,
její duše rozervaná
stěží svůj strach unese.

A neznámý cizinec
kráčí volným krokem blíž.
´Prober se, ty huso hloupá,
vždyť jistě ještě spíš!´

„Ach, nač ta přání pošetilá,
vzhůru jsi, až dost!
Čeho se tak bojíš, milá?
Jen zvaný nejsem host…

Eleno, proč třeseš se?
Tvá vůle je mi nad vše svatá.
A té snad se zprotivit mě
nepřiměje ni mince zlatá!“

Zastavil se na pět kroků
od mladičké nešťastnice,
srdce strach jí svíral jak
pařát staré polednice.

Skrze rty mu sotva šeptá:
„Odkud jen znáš moje jméno?“
On úsměvně odpovídá:
„Vítr mi řek, drahá Leno.“

Elen, hledě v jeho úsměv,
s kým hovoří poznala;
tímhle nočním přízrakem
ji strašívali odmala.

V poznání křikla: „Vím, kdo jsi!“
Usmál se zas: „I já tebe znám.“
Líce jí pobledly, než děla dál:
„Nechej mě být, strach velký mám.“

„Ano, já vím.
Ta vůně strachu
nejhezčí je
z lidských pachů!“

Zubil se a v očích mu hrál
plamen dravých, lítých šelem,
co na kořist si brousí drápy
ještě zrána, před večerem.

V jejích očích spatřoval
pořád bezedný jen strach
a srdce jí bylo jak
kostelní zvon na poplach.

***

Předchozí - http://liter.cz/Basne/246305-view.aspx
Další - http://liter.cz/Basne/246502-view.aspx
Autor E., 12.07.2009
Přečteno 456x
Tipy 6
Poslední tipující: Rudolf z Falknova, Charibeja, Bloodmoon
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

V poznání křikla: „Vím, kdo jsi!“
Usmál se zas: „I já tebe znám.“
Líce jí pobledly, než děla dál:
„Nechej mě být, strach velký mám.“

Tady sem se kdoví proč zarazil. Nepovím ti to, nevím ale nesedí mi tam asi poskládání sluvek (možná ta dvojtečka fakt nevím). Ten zbytek je ale fajn ;-)

02.02.2011 17:22:00 | Rudolf z Falknova

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí