Zachraňte se

Zachraňte se

(houpy houp)

Loď, kterou jménem neznám,

pluje vstříc klidným vodám,

na palubě se tančí, baví,

tuhle loď nic nezastaví.

 

Kapitán, starý mořský vlk -

žralok by si ani neškrk -

přípitek právě pronáší,

loď klidné vlny unáší.

 

(houpy houp)

 

Motory však náhle ustanou,

na širém moři sami uváznou:

"Nebojte, technická závada,

horší to bývalo zamlada."

 

Déšť však spustí se náhle,

k tomu pískot, tiše a táhle:

"Zachraňte se, kdo jen může,

tady už vesta nepomůže!"

 

Prší uvnitř, konve vody,

na přítomné přišly mdloby:

"Zachraňte se, jak se dá,

za to můžou strašidla!"

 

Padá mlha, padají kroupy,

kdo uteče, neprohloupí:

"Spusťte čluny, chyťte vesla,

jinak naděje na dno klesla."

 

(houpy houp)

 

Ze zdi zjeví se postava,

zhmotněná nejhorší představa,

namísto rukou se dvěma háky,

půlí si tělo - pro diváky.

 

Krev teče a pak mizí,

mění se ve zlato ryzí:

"Tady, kapsy své naplňte,

proti vodě se jimi braňte!"

 

A lidé skáčou, blázni,

koupou se v mořské lázni:

"Že cítíte něco v kapse

a není to vzduchu kapsle?"

 

Na mořském dně se nehýbají,

své zlato už neprodají,

tahle loď beze jména, bez dluhů,

to je dnes pravý ráj duchů.
Autor Amable seňor Marek, 28.12.2011
Přečteno 492x
Tipy 3
Poslední tipující: Gabrielle
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí