Predstavy čiernym múzam.

Predstavy čiernym múzam.

Anotace: Obdivoval a obdivujem anaforu v dielach barokovej literatúry. Škoda že v následnom modernizme a dekadencíi sa tento básnický prostriedok temer nepoužíval. Ak by sa bol používal, výsledné dielo by mohlo vyzerať aj takto:

Predstav si- čo i len raz
Predstav si- azúrové more,
Predstav si- znova, zas
Predstav si- že všetko bude dobré.

Predstav si- ten raj
Predstav si všadeprítomnú lásku
Predstav si- a navždy maj
Predstav si- na svojej tváry masku
Pravidiel.

No:
Predstav si, že- všetko zhorí
Predstav si, že- chaos nastane
Predstav si, že- zákon nehovorí
Predstav si, že- anarchia zavládne.

Predstav si, že- nesvitne už deň
Predstav si, že- čierne múzy spievajú spevy
Predstav si, že- záleží na tom len
Predstav si, že- kto ich pozve prvý

Predstav si, že- večná noc, z hviezdami
Predstav si, že- máme slobodu
Predstav si, že- kráča záhradami
Predstav si, že- čaká dohodu.

Predstav si, že- k tebe prídem
Predstav si, že- ťa pobozkám na pery
Predstav si, že- na tvojej kráse lipnem
Predstav si, že- som ten, ktorý neverí.

A keď chladnej pokožky dotknú sa moje ústa,
zvrhlá vášeň sa dostaví
povedz mi, nádejou pustá
nie sú to krásne predstavy?

Moja milovaná…
Smrť.
Autor WhiteRayne, 08.12.2014
Přečteno 433x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí