David a Goliáš aneb Hemianopsie

David a Goliáš aneb Hemianopsie

Anotace: Hemianopsie je ztráta části zrakového pole, obvykle vyvolaná poškozením zrakového nervu nádorem adenohypofýzy, který roste v omezeném prostoru tureckého sedla klínové kosti. Nádor může být hormonálně aktivní a produkovat růstový hormon.

David a Goliáš, příběh to známý,
ale teď, prosím vás, vraťte se s námi
na malou chviličku do minulosti,
neb vše bylo jinak, a ač je to k zlosti,
logickou odpověď nikdo nám nedá,
než jen a pouze lékařská věda.

David, spíš Davídek, byl vzrůstem malý,
to sotva důvod je, abyste se báli,
a ani Goliáš strachem se netřese,
je rozený gigant a pyšně se nese,
a vůbec neví, že u klínové kosti
maličký nádor si hýčká a hostí.

Ten nádor, ač možná někdo mi nevěří,
způsobil to, že se nevejde do dveří,
že kosti mu rostly až příliš dlouho
a ze světa vidí jen půlku pouhou,
neboť mu na optický nerv tlačí,
tam kde se kříží a hlouběji stáčí.

Davídek dostal prak a tiše se blíží,
zboku se pomalu k obrovi plíží
a chudák Goliáš pro svoji vadu
nemůže vytušit hrozící zradu,
neví, že naposled srdce mu bije,
že dalšího nádechu se nedožije.

Maličký Davídek rázem je hrdina,
sláva až za hrob spadla mu do klína
a za velké vítězství snadno se skryje
příčina skutečná, hemianopsie.
Autor Fractura cordis aperta, 26.04.2023
Přečteno 87x
Tipy 7
Poslední tipující: Amiradi, Rozmarýna, Roser
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Opět výborné, jak už je ostatně zvykem... *

01.05.2023 20:50:11 | Rozmarýna

Opět moc milé, jak už je od Tebe ostatně zvykem :-) Moc a moc děkuji.

02.05.2023 16:35:10 | Fractura cordis aperta

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí