Národe

Národe

Anotace: bez sprostých slov to nejde...

Kde jsou ty krásky se sametovým hlasem,
s vousy kolem úst a harmonikou v mužných rukou,
kam poděl se zápach z temných uliček,
kde mrouskající kočky přeřvávaly drbny z pavlačí.

Kam poděly se bílé chomáčky ovčí vlny z kopců,
teď jen z výmolů zní ten zvuk zahraničních traktorů,
kam poděla se ta hebká podestýlka spících hlav,
spasené louky plné skopového čekající ho na česnek.

Osamocené kroky bez opětovných pozdravů,
v uličkách nově postavených vesnic,
kde kámen, kdysi měl něco s cihlou,
dnes jen neznámé tváře s vrásky z mračení.

Kde povlává vánek pln „voňavých“ sraček,
rozvážených po polích pro budoucí papání,
kde je to chutné maso, obsahující dokonce sto procent masa,
kam poděl se duch z vonících udíren.

Zvednuté hlavy k obloze jen dívající se na hvězdy,
hrdostí hrnou se do myší díry zpět,
pro dobrou pověst a lezení do prdele mocnostem,
co pro svůj kříž nemají omluvy.

Kam poděly se ostnaté hroty halaparten,
kdy z radnic létaly lháři svému národu,
pár kapek krve za spravedlivost žití,
každý každému roven a sám sobě
pouze sousedi z hoven.


Kde jsou ti básníci, kterým patřil tento svět,
bez sprostých slov dokázali omámit národy,
kde jsou ti veršotepci, kteří dokázali bez koruny žít,
kde jsou ti, kterým patřil tento národ…
Autor Láďa, 26.07.2012
Přečteno 472x
Tipy 3
Poslední tipující: aley
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí