Exkurzia

Exkurzia

 

 

 

                       EXKURZIA

 

 

 Celoškolská exkurzia 

 po stopách dávnych Slovanov, 

 vtedajší svet okúsia, 

 túžbou žiakov želanou.

 

 Zoznámiť sa s predkami, 

 spoznať vlastné korene, 

 s faktami aj pletkami, 

 hrdosť stavať na mene.

 

 Unesená prvým dojmom,

 trieda v tichu prezerá, 

 zoznámená s novým pojmom, 

 učiteľka dozerá.

 

 V historickej budove 

 staré zbrane, cenné skvosty, 

 hoc ľud žil v biede, chudobe, 

 pomáhal si, nebol sprostý.

 

 Vo vitrínach náčinie, 

 na čo slúži, netušíš, 

 keď zrak ti v kúte spočinie, 

 sprievodkyňu vyrušíš.

 

 Na čo slúži táto vec, 

 opýtaš sa nesmelo, 

 to je predsa stará pec, 

 v ktorej piecť sa muselo.

 

 Predstaviť si dávnu dobu 

 sprievodkyňa navádza, 

 obetavosť, žiaľ aj zlobu, 

 z omylov nás vyvádza.

 

 Prechádzajúc miestnosti, 

 obdivujúc mocné vráta, 

 pripadáš si v pevnosti, 

 tento výlet sa ti ráta.

 

 Mučiareň vraj v pivnici 

 pred mnohými rokmi bola, 

 odsúdení vinníci, 

 postretla ich veľká smola.

 

 Aj rytierske brnenie, 

 čo váži dobrých dvadsať kíl, 

 určené na bránenie 

 krásnych panien, dobrých víl.

 

 Zbierka rôznych nástrojov 

 nápomocných každý deň, 

 sada konských postrojov, 

 veľkej ceny mala preň.

 

 Ukončená exkurzia 

 žiacky ohlas vzbudila, 

 záver, krátka diskusia 

 zopár žiakov nudila.

Autor Peter35, 11.08.2022
Přečteno 165x
Tipy 7
Poslední tipující: CULIKATÁ, Psavec, Marry31, mkinka
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Pěkné vrátit se do školních let, exkurze jsem měla ráda

11.08.2022 12:43:35 | Marry31

Áno, veď kto by nemal, nehrozilo vtedy skúšanie ani nuda pri poučkách.

18.08.2022 09:48:01 | Peter35

Ráda jsem si početla o exkurzi.

11.08.2022 11:17:41 | mkinka

Vďačne, o pár minút ďalšia na scéne.

18.08.2022 09:48:35 | Peter35

Já mám ráda řádky Tvoje.

18.08.2022 11:13:06 | mkinka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí