Návrat

Návrat

Anotace: Zadání ze školy napsat báseň jako vyšitou z období romantismu. Tu je :-)

Návrat
Panuje noc, čarodějka mocná,
pohlcen peklem den zářivý jest.
Temné stíny postav šedivých,
těch zbrojnošů, jež plánují lest.

„Stromy“ zvou se a jejich kořeny
jak rytířské boty do země tvrdé zapuštěné jsou.
Stále více zjevuje se jich
A temné tušení svírá duši mou.

Pln beznaděje – strachu,
přijíždím na vyprázdněnou mýtinu,
sedě zpříma na valachu,
s mečem v pochvě na týlu.

Božský klid narušen kříži,
jejichž barva jak barva listů napadlých,
zakopanými v zemi,
spjatými s peklem zatracených.

A hle – tam, kde stín hlodavce
v plném běhu mihnul se,
tam panna milá sedí - a srdce,
srdce její zlomené.

„Jest tvé jméno Marielle?“
promlouvám skrz hledí v přilbici,
s chocholem zplihlým
na půvabnou to nešťastnici.

„Ano,“ ústa její špitají
a z očí jako kapky rosy slzičky stékají.
Její hruď pomalu se zardívá,
však duše její – bouřlivá.

Sesedám z koně a přistupuji k ní –
pokorně poklekám, přes brnění cítím žár.
„Zde jsem, milovaná,“ tvrdím a k lásce z dětství
ze Svaté země zatracené cestu k ní zpět nalézám.
Autor jastrebok, 07.09.2007
Přečteno 377x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí