Slovo ke sbíce : On ženatý, ona vdaná

Slovo ke sbíce : On ženatý, ona vdaná

Anotace: O lásce, nevěře a smutku

Jen poezie asi umí vytvořit čtenáři představu a současně v něm vyvolat i emoce a představivost.
Nevěra je velký problém, který provází lidstvo od nepaměti. Je to problém proto, že postihuje nejzranitelnější místa člověka, od vášně počínaje a k samotnému poznání lásky nebo nenávisti v plném slova smyslu, tlaku svědomí a strachu z následků. Nevěra může zasáhnout existenční jistoty a uvést člověka do těžkých hmotných problémů. Pramení z toho, že člověk, který nenachází lásku a pochopení u svého partnera, hledá někoho, s kým by mohl své přirozené pocity sdílet, touží po sexu a změně. Chce být láskyplně přijímán, chce naplnit své sny. A to bez ohledu na to, jak druhému člověku nebo lidem ublíží či sobě ublíží. Jsou lidé, kteří přistupují k nevěře ze zištných důvodů, ale v této sbírce není o tomto ohledu řeč.
Básně ve sbírce On ženatý, ona vdaná sledují vývoj pocitů, které nevěra může přinášet. Od výčitek svědomí, zaplanutí vášně až po vědomí, že taková láska nemá budoucnost, pokud není dokonána čestným přiznáním, rozvodem se současným partnerem a navázáním dalšího, již plnohodnotného vztahu, v němž si oba uvědomují, že musí začít svůj vztah budovat znovu, na hodnotách, které ho udrží v takové kvalitě, kterou si představovali, když k nevěře přistoupili.
Bohužel se mnoho takových vztahů opět rozpadá, neboť neunesou realitu všedních dnů a posléze zjistí, že se jeden v druhém zmýlili. Ale také, buď skutečně se oba nacházeli v již vyhasínajícím vztahu, mohou najít další příležitosti, jak lásku, touhu i pocit sounáležitosti naplnit. Nevěra má mnoho tváří, mnoho důvodů a mnoho následků, které si lidé nesou dál do života. A většinou nejsou pěkné. Je to složitý a jistě nežádoucí stav. Podle počtu rozvádějících se párů v posledních letech ale asi k zamyšlení. Co vlastně lidé hledají? Lásku? Hmotné bohatství? Zbavení se strachu z nejistoty? Touhu obnovit láskyplné síly, které již vyhasínají v neuspokojivém manželství? Naplnění nejtajnějších přání, které člověk jinak skrývá? Svobodu? Návrat k mládí? Touhu milovat a být milován? Romantiku?
O tom pojednává sbírka básní: On ženatý, Ona vdaná.

Maura
Autor Maura, 22.03.2010
Přečteno 596x
Tipy 5
Poslední tipující: enigman, Mbonita, Květka Š., modrá..., CULIKATÁ
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (1x)

Komentáře

děkuji za pochopení.

22.03.2010 11:16:00 | Maura

Souhlasím s Culíkem!Pěkně rozebráno!Člověk nemůže mít vše!Vedle diamantu jsou přece i jiné kameny,které jsou taky cenné...jen záleží na nás,kam zajdeme...

22.03.2010 10:28:00 | modrá...

Opravdu prvotřídně rozebrané,perfektně napsané pro zamyšlení všech.Jsi1!Jdu si Tě číst znovu,opravdu!Díky.

22.03.2010 10:18:00 | CULIKATÁ

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí