Kristýně

Kristýně

Anotace: Té první stálici...

Když teď nemůžu vzhlížet ke svému sluníčku
Tak mu píšu básničku
Tomu co nesvítí když mráček chce plakat
Tak bude pomalu sám dolů k zemi kapat
Tam v hlíně vsáklý bude spát
Neb slunce jiného chce hřát

---

Ještě když měla vlasy kratší
ještě s tváří nevinnou
ještě se rty nějak jinak sladší
ještě když on věřil na lásku vesmírnou
ještě tehdy bylo jak nebe jasné
že nitě jejich duší nikdy se neminou
a jeho srdce poznalo - je láskou pro něj jedinou.

Jak vítr vanul všemi směry
je však nechal šťastně žít
duše jim tak splynout mohly
jak nešlo snad uvěřit.

Oblaka nebe nezatměla
to jen hejna ptáků vrhnou stín
snad proto někdy zatoužila
po čem - to se nedovím.

Snad něco co on nemá v silách
snad něco mimo říši hvězd
něco co se v očích lidem blýská
to co není láska - co je hněv.

Tak oči z nebe odvrátila
to na zemi se má prý žít
to po štěstí ze země zatoužila
jen to jí životem může být.

Co cennějšího zlatých srdcí
zde dole může naleznout?
Ten co se jí stále vrací
Jen svůj chladný lesk může nabídnout.

Ten lesk to není zlato
Jeho zář jiná je docela
Zdá se to býti stříbrem zváno
Tak to ale nechtěla.

Kdo ví jak země srdce žhavé
Jehož oči nikdy k nebi nevzhlédnou
By chtělo také prožít ty city tajné
Ty co její duší nevládnou.

Čí přání ta správná jsou - kdo rozsoudí to?
A kdo ví zda vůbec liší se
Kdo ví zda miskám vah to bývá líto
Když dobro jinou cestou vydá se.

Rozhodnou snad tiché proudy oceánů?
Co vším tím světem hýbají
Život je na čekání příliš krátký
a tak se trápím potají
že jak se zdálo býti tvoje srdce vroucí
jeho záře nehřejí
o nic víc než má slova chladnoucí
která uši tvé slyšet nechtějí.

Svojí půlkou spojit chce se
Půlkou duše zlatavé
Stvořit prsten však jí se nechce
S duší jen stříbrem vázané

Ono to zdání co často klame
Skutečně jen stříbro zná
S diamantem často se nesetkáme
Však on to bílé světlo také má

A tak zlatý prsten celistvý
Co jistě hladkost svou i srdci dá
Často lidi obelstí
Neb zdobí jej až diamant

I když všechny kovy země dlouhé věky přečkají
Jen ty bezbarvé kamínky na obloze
Jiných světů se dočkají
Autor ganymede, 28.03.2011
Přečteno 328x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí