tok Nitra

tok Nitra

Anotace: Dnes jsem objevila báseň ,,Hrad nitra'' od autorky Terezie z Ávily, kterážto psala v 16. století v náboženském duchu, zejména o lásce k Bohu. Tato báseň mě inspirovala, tak jsem si dovolila ehmvykrást dosadit do ní svá slova.

Pohnutkou k tomu, bych Tě milovala,
není mi příslib Tvojí lásky, pane,
ni zvláštnost duše, jak zkoušené, tím tmavé,
mě nepudí, abych se citu vzdala.

Ty sám jsi, muži, pohnutka má stálá,
když vím, že usmíříš zlé co se stane,
když vidím tvoje klady, zbožňované,
má láska tím je k tobě neskonalá.

Pohnutkou největší je pouto moje,
a když by bylo mdlé, bych slibovala,
snad že bych za něj vyměnila sebe.

Oběť však nežádá si láska moje,
i kdyby věc, v niž nevěřím, se stala,
stejně jak teď bych chtěla být kus Tebe.

.........................................................................
Originál:

Pohnutkou k tomu, bych tě milovala,
není mi příslib Tvého nebe, Pane,
ba ani peklo, tolik obávané,
mě nepudí, abych se hříchu bála.

Ty sám jsi, Bože, pohnutka má stálá:
když zřím, jak na kříž krev z ran Tvých kane,
když vidím Tvoje tělo zbědované,
Tvou smrt a ona muka neskonalá.

Pohnutkou největší je láska Tvoje,
takže bych ctila tě a milovala,
i kdyby pekla nebylo a nebe.

Odměny nežádá si láska moje:
i kdybych v to, več doufám, nedoufala,
stejně jak teď bych milovala Tebe.

(Terezie z Ávily, Hrad nitra)
Autor Krysařka, 05.12.2014
Přečteno 1232x
Tipy 2
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí