Statečný dědeček

Statečný dědeček

Statečný dědeček

 

Chci vidět znamení padat z nebe,

jak bude bílé, vím…že je od tebe.

Byl jsi můj pohádkový dědeček,

s tebou jsem sedávala na dvoreček.

Zbožňovala jsem tě, ty jsi to vnímal,

proto jsi mě hýčkal, na kolenou kýval.

K tomu přidals spoustu písniček,

pak jsi přešel i do starých básniček.

Tvá přítomnost na mě vliv měla,

vždy jsem tě vnímala za anděla.

Z novin se dozvídám, pravdu jsem měla,

srdce jsi měl zlaté, já to vždy věděla.

Sotva ses oženil, založil rodinu

partyzánům pomáhal v každou hodinu.

Klobouk teď smekám statečný muži,

asi by málokdo byl ve tvé kůži.

Chránil si nejbližší, ty jsi vždy miloval,

pomáhal bezmocným, pro ně jsi riskoval.

Celý tvůj život byl naplněný láskou.

Láskou k babičce, synům, rodině,

možná i vyhranou válkou.

Teď mě dobře poslouchej dědečku můj.

Tvé zlaté srdíčka jsou ve tvých synech,

teď záleží na nich, kdo je dál rozvine.

Někteří to zvládli, už jsou ale s tebou,

vedou z nebe ty, co to nedovedou.

Prostě tady chybí tvoje zvláštní výchova,

nevím, jak jsi to dokázal, asi dar od Boha.

 

 

 

Autor Marťas9, 08.04.2023
Přečteno 208x
Tipy 12
Poslední tipující: mokryhadr, Psavec, Sonador, šerý, Fialový metal, kozorožka, mkinka
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

tohle jsem si moc ráda přečetla*

08.04.2023 12:04:08 | Sonador

Děkuji moc, jsem ráda, že se to líbilo.

08.04.2023 14:07:21 | Marťas9

Někdy se to tak zkrátka v genech semele a ještě výchovou prosije.
Znám/znal jsem, několik podobných. Jenomže dříve byla jiná společenská atmosféra a ctily se více mravní hodnoty. I dnes se ještě u lidí ctnosti najdou, jen pod tlakem "řízených hodnot" jich je stále méně. Raději to ale příliš nerozmazávat. Dnes krotit, hodnotit i pokrok duše se nevyplácí. Hnedky jsi nazván zapšklým pitomcem. Je to jako s klimatickou změnou. Je vědecky prokazatelná, ale pro mnohé lidi neviditelná malichernost.

Pěkná upomínka na člověka.*

08.04.2023 11:50:26 | šerý

Děkuji moc, jsem za to vděčná že moji předci měli zlaté srdíčka.

08.04.2023 13:57:12 | Marťas9

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí