Čtvrtek v Těšíně

Čtvrtek v Těšíně

Anotace: °°°°°°

Sbírka: Těšínské etudy

Čtvrtek
Na těšínském náměstí
postavili stan
Namísto kácení máje
je u nás Divadelní festival

Mumraj masek a komediantů
míjí se s obyčejným dnem
Představení z experimentální dílny
Nějaký křik
a dramatické scény
pitomých alegorií
nijak zvlášť nesouvisejících
s obyčejným žitím těch
co ráno spěchají do práce
bubny, rámus a divoký rej
-Blázni...-
utrousí kolemjdoucí

Originalita za každou cenu
Odetta v růžovém Cadilaku
a dudák si Hondou po světě cestuje
Bláznivý mág
za pravou nohu visící z balonu
levou si založí za krk
a žongluje
Prý aby byl adrenalin...

Drobásky přebírá ve dlani
....stařenka...
pro nemocné děti
Žluté kuře se opile kymácí
natřásá kasičkou
a kolemjdoucí utrousí otráveně
-V tom našem bordelu už na nic není...-
Nějaký bonviván
nacpe do kasy pětistovku
Nápadně se přitom předvádí
aby bylo vidět
kdo pán a kdo kmán
Trapná hra na svědomí...

Čtvrtek
po ránu čerstvo a neutrálně
Nikoho nezabili
Zloději vyhlásili stávku
Nehořelo
Nebyla povodeň
Kupodivu se ani auta nesrazily
Jen něčí slepice
vyběhla bláznivě na silnici
Teď kulhá zpět
a zlomeným křídlem
zametá smetí na ulici

Čtvrtek je vlastně skoro šťastný den
Možná i sprchne
a zavoní poslední májový květ
Možná někdo i džekpot vyhraje
Červeně bliká nad hernou na Hlavní
...sedmnácttisíc a pět set k tomu
Na rohu loučí se polibkem milenci
překáží chodcům
Vášnivé objetí
on ji ohýbá až k zemi
Snažím se nevidět
na patře vine se podivná nechuť

Mám čtvrtky rád
Stále stejní známí
Paní se usměje:
-To jsou dva blázni, viďte...-
odpoví namísto pozdravu
a k oněm milencům kývne
Jiný,co zaslechl její povzdech
jen prohodí:
-Ále, to jsou ti komedianti...-
Podivná oslava milování
na nároží v Těšíně
U prodejny s knihami
z přebalu Shkespearových her
na ně MISTR na obrázku shlíží...
Odněkud zazněl hlas Ofelie
-Co tomu říkáte, můj milý princi...?-

Čtvrtek bývával dlouhým dnem
časy se mění
a tak mám čtvrtky rád
Co bývalo
házím do koše zapomění...
Autor Těšínský, 31.05.2007
Přečteno 282x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

... teda... přestávám mít slov.. asi bych už fakt měla jít hajat.. zase se k tobě vrátím.. :)

05.06.2007 01:32:00 | Najlin

Líbí, líbí, líbí !
Umí, umí, umí !

31.05.2007 09:40:00 | Rhonwen

...ano, Těšínského nádherná reálie...s vůní minulého i přítomného...

31.05.2007 08:30:00 | Lota

ta je povedená. je opravdová, je o běžnosti a všednosti, jako když se ráno jede tramvají do práce úplně stejně jako vždycky a žádnej festival to nespasí. na nic si nehraje a mluví o lidech tak, jak jsou, protože takhle to je a tak to bylo a nemá cenu říkat, hm... přijeli komedianti, takže jako za starých časů. abych to nějak uzavřela: tvým reáliím zdar!

31.05.2007 08:23:00 | grygaruv atelier

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí