P R A V D A R E L A T I V N Í

P R A V D A R E L A T I V N Í

Anotace: Heda tady na Literu mne inspirovala, abych zas něco vyhledala v šuplíku, někdy kolem r. 1990.

Sbírka: Mozaika života

Nevěřme všemu, co se říká
a nechtějme všechnu pravdu znát.
Co skryto je, ať leží zticha,
někdy je lepší nepátrat.

Kdo pravdu má a kdo ji nemá?
Kdo pravdu zná, ať rozsoudí,
vyvážit citem by se měla,
ne hlásat jako o pouti.

A čí je pravda? Moje? Tvoje?
A komu patří pravdy půl?
Často už také zdivočela
a hlásal ji jenom v plotě kůl.

Co získáš pravdou, jakou cenu?
Pocit, že pravda vítězí?
Vždycky je pravda poražena
a připoutána řetězi.

Vyznávej pravdu, řiď se pravdou,
neházej ji však do očí,
mnohá ústa už umlčela
a mnohá srdce zotročí.

Talár - to není spravedlnost
a právo v pravdě nekoupe,
bohatství prý má vždycky pravdu
nebo je pravda pro hloupé?

Nevěřme všemu, co se říká,
nechtějme celou pravdu znát,
vždycky tu platí možná, asi
a taky trochu snad.
Autor Beáta, 27.05.2005
Přečteno 450x
Tipy 4
Poslední tipující: Iva Borecká, vodnař
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (1x)

Komentáře

Beátko, to je zazpívaná krásná báseň. Děkuju.

27.08.2008 08:04:00 | Iva Borecká

Dík za komentáře a hodnocení...

07.06.2007 00:18:00 | Bíša

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí