Němci...

Němci...

Anotace: Když byla moje babi malá, projel přes její ves transport smrti. Dnes je babi přes 80 a pořád na ten pohled nemůže zapomenout...

Dnes nechoď dívenko ke trati...
V tom létě ve tři a čtyřicátem...
Jinak se tvé dětství vytratí...
Zahlédneš-li vlak nacpaný zlatem...

HALT!

V těch vozech těsných i pro dobytek...
Nevykoupí zlato život žen a dětí...
Němec tu stojí hledíc bez výčitek...
Lidí je přece víc než smetí...

HALT! WOHIN GEHEN SIE?

Nakrmit davy uvnitř vozů dřevěných...
Napojit zemdlelé lidské bytosti...
Nespěchej dívko z polí zelených...
Času máš dost vidět už vybělené kosti...

WIR GEHEN NACH AUSCHWITZ!

Nemysli dívenko na pece Osvětimi...
To je jen kouř z kotle parostroje...
Nemysli na to, že měli jsme jít s nimi...
Kolik důvodů jeden by hledal pro odboje?

EIN VOLK, EIN Führer, EIN REICH!

Dívej se a nezapomeň na úsměv esesmana!
Dívej se a nezapomeň naší zem jak drali!
Jak padla naše vlast milovaná!
A Němci se nám smáli...
Nikdy nezapomeň na tváře za mřížemi...
Na zoufalství když zas rozjel se ten vlak...
Mráz projede z obrazů těch námi všemi...
A já ti slibuji, že nenechám to tak!

Dobře jsi mě vychovala v tom létě dívko malá...
Nezapomněl jsem jim to a jejich pohrobky tu rejdit nenechám...
Kéž by ta víra byla stálá...
Protože ti kdož mohou mluvit nejsou tu, ale většinou jsou už tam...

Za duhou, kterou nedokázali očernit komíny Osvětimi...
Autor Cybermud, 31.10.2007
Přečteno 340x
Tipy 1
Poslední tipující: danav
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí