k vánočním svátkům

k vánočním svátkům

Anotace: příjemné prožití vánočních svátků a pro tebe připomenutí jejich zvyků a průběhu(omlouvám se těm, kteří již tento příspěvek četli)

Štědrý den je známý tobě,
že "vigilií" je nazýván,
vždyť předvečer byl to slavného dne,
kdy Ježíšek na svět byl přivítán.

Jistě prožila jsi krásné chvíle,
už jako malé děťátko,
kdy nejedla jsi v postní víře,
že vidět chceš zlaté prasátko.

Nechtěla jsi od té Perchty,
párat přeci bříško tvé,
ta dělala to těm co jedli,
a nepostili se-to bylo pak pro ně zlé.

Také jsi v ten den slavný,
k potoku jsi chodila?
nebo vodou vzatou z studny,
tělo své jsi umyla?

Ty po rozbřesku to dál dělej,
vždyť zdraví tomu posloužíš,
a pod sprchou tím svým tělem,
se studenou vodou otužíš. (brrr)

Nadílka co s dnem je spjatá,
je pro nás-děti-čeládku,
také dobytek-zvíře-pole-stromy-studna,
mají dostat po dárku.

Rozkrojíš-li si jablíčko,
přeji tobě hvězdičku,
aby pak tvé přání vyšlo,
a rok prožila jen ve štěstíčku.

Není dnes už asi nutné,
svíčky dávat do skořápek,
i to jak přes rameno se střevíc vrhne,
zda padne špičkou směrem ze vrátek?

Nebo také o půlnoci,
prosekávat k vodě led,
tam dívat se do budoucnosti,
přijdeš tak o překvapení v dalších dnech,

Zatřást můžeš také bezem,
máš-li ho však v zahrádce,
kdo tvůj milý je se poraď se psem,
ten odpoví než půjdeš nazpátek.

Teď už jenom ta mše zbývá,
co oslavou je zrození,
tam "regenschori" sbor na kůru zpívá,
je Boží hod už vánoční.

Při oslavě Spasitele,
má se jenom rozjímat,
i u tabule jídla plné,
pečenou husu pojídat.

I když nejsem já věřící,
toho zvyku se držím rád,
na práci zde nejsou síly,
ba ani lůžka se nesměj stlát.

Na návštěvy se v ten den chodí,
i já rád bych byl u tebe,
snad tyto verše mě nahradí,
a v srdci měj je se mnou pro sebe.

Svatý Štěpán to byl světec,
ten ochraňoval koníčky,
ten den se světí obilí i oves,
a čeká se na koledníčky.

Jan Evangelista byl také slaven,
ten spoustu prý měl nepřátel,
ten přežil vroucí olej v kotli kam byl vhozen,
i víno jímž měl být otráven.

V ten den se žehná - pije víno,
pojď držet se té tradice,
a popřejem si aby dále bylo,
těch hezkých dnů co nejvíce.

Já ti přeji nejen k svátkům,
aby život krásný byl,
aby nesl štěstí - lásku,
a byl plný jen hezkých chvil.
Autor bobi bobie, 12.12.2007
Přečteno 637x
Tipy 13
Poslední tipující: NikitaNikaT., dva, Lorraine, s.e.n, Bíša, Pišák
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

líbí se mi jak si věděl co chceš napsat... je to takový hřejivý uvnitř ale to rýmování mi to trošku shazuje směrem k parodii, jiná forma by tomu podle mne seděla líp...
a tady mi to nesedí logikou:
kdy nejedla jsi v postní víře,
že vidět chceš zlaté prasátko...

věřila že chce vidět nebo že uvidí?

:o)

23.01.2008 11:20:00 | hanele m.

Jak kouzelné, vševědné, myšlenkové, ...

07.01.2008 13:02:00 | NikitaNikaT.

Čtu si ji poprvé...

12.12.2007 13:57:00 | Bíša

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí