Popelka

Popelka

Anotace: trošku delší a přesto zkrácená pohádka o popelce:) no to že mi někde nesedí rytmus vím :) spravedlnost existuje:)

Žádná rodinná pohoda:
zlá maceha, sestra Dorota,
spousta práce k vykonání...
Nikdo nemá ani zdání
jak se nadře ubohá
mladá, krásná dívčina.
Navíc ještě ples se blíží.
To nebude bez obtíží!
"Zase budem na mizině!
Hlavně že Dora, ta tlustá dýně,
bude míti nové šaty!
Táto, tatíčku, já chci taky!
Do města až pojedeš,
že mi něco přivezeš?"

Otec vrací se z města:
"Táto, jaká byla cesta?"
"Kouké, dcero, podívé,
tři oříšky lískově.
Pro Tebe, z cesty.
Viď že sou hezký?"

Na ples odjela sestra Dorota
doma zavládla na chvíli pohoda.
popelka spěchá za svým miláčkem,
krásným bílím koněm Juráškem.
Jeden oříšek spadne jí na zem,
vypadnou šaty, krásné jak sen.
"Ach, klame mne snad zrak?
Jak je to možné jen, jak?"
"Na nic se neptej Popelko milá,
jen do půlnoci času ti zbývá.
Na ples rychle utíkej, běž!
Prince svou přítomností potěš."
Krásné chvíle zažila
a skvěle se bavila.
Však utelka princovi z náručí,
ale slíbila, že na další ples zas přikvačí.

Druhý ples
doma stres.
Dora se zas chystá,
úspěchem si je jistá.
Však Popelka ještě uříšky má.
Copak jeden z nich zas ukrývá?
A tak se na ples zase vydává
však pod závojem svou tvář schovává.
Tančí a baví se...
Kuk na hodiny, zděsí se.
Ryhle domů pospíchá
po schodech dolů klopýtá.
Však střevíček ztrácí
nemá čas, už se nevrací.
Princ střevíček našel,
celý kraj obešel,
hledal svoji milou
nechtěl žádnou jinou

Třetí šaty-jak padlý sníh,
krásnější, než kdy dřív.
Už se svatba chystá
a Dorota dozajista
doma puká závistí
závidí Popelce štěstí.
Svatba byla nádherná
Z Popelky je královna.
Mají spolu hodně dětí.
A Dora? Ta uklízí smetí!
(a jak jí to koště sluší:)
Autor jaňa, 27.01.2008
Přečteno 297x
Tipy 6
Poslední tipující: W.O.K.O., J.Švihovský, s.e.n, Bíša, Norlein
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

"Kouké, dcero, podívé,
To bylo vtipné... jinak moc pěkné

13.03.2008 16:26:00 | Červená a černá

No teda :o) Tohle je povedený, a neříkám to nadarmo. Pěkně svižně se mi to četlo a hlavní motiv nezmizel. Je to milý, zábavný, prostě rozkošný! Moc se mi líbí konec :o) A to že pár rýmu nesedí je mi uplně šuma fuk:o)

28.01.2008 19:39:00 | W.O.K.O.

Pro dětičky jako stvořené. Vím, že je to těžké vybásnit pohádku, takže za námahu máš TIP.

28.01.2008 15:08:00 | J.Švihovský

Hezké i s tím váznoucím veršem.
Nejvíc se mi líbí ta poslední sloka.
Tam to sedlo perfektně.

27.01.2008 19:39:00 | s.e.n

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí