Kronikář

Kronikář

Anotace: Zimní večery jsou dlouhé a inspirující...

Hladoví psi stále štěkají za ploty,
krajina těžce dýchá pod závějemi
a duše, soužené kurdějemi
se nemohou zbavit samoty.

Starého kronikáře pálí svíčka
do očí, unavených očí za skly brýlí,
které se přivírají a mhouří co chvíli
nad stránkou, jež perem hýčká.

Na každou stránku jedna kapitola.
Jednou je budou číst i děti jeho vnuků,
a možná už bude jaro na rozpuku,
nebo už zase budou pole holá.

Teď ale mráz se venku roztahuje,
a svíčka pálí stále víc,
peru už nechce se myšlenkám vstříc,
jen s nimi lehce koketuje.

Moudrosti dost, když svíčku zhasne
ulpělo v linkách na papíru,
může spát klidně, pokojně a v míru,
jeho místo nezůstane prázdné.

Divocí psi štěkají za ploty,
každému z huby odkapává pěna,
jakoby štěkali naše jména,
jakoby měřili naše životy.
Autor malý medvěd, 01.03.2008
Přečteno 236x
Tipy 6
Poslední tipující: UCET KE ZRUSENI, prostě já, toužím.jít.dál
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Dělala jsem teď seminárku na Kosmovu kroniku, úplně jsem si při čtení tvé básně představila Kosmase, jak sedí nad kronikou a zaznamenává. Hezky jsi to napsal.

12.03.2008 23:38:00 | prostě já

Pěkně napsané :) ... posílám pohlazení a ať je střežen Tvůj život stále - ať můžeš psát tak krásně dále...

10.03.2008 16:42:00 | toužím.jít.dál

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí