Vězňův svět

Vězňův svět

Anotace: Jak asi bylo dříve ve vězení?

Mříže;
dráty, jež se pravidelně kříží,
na pěst sotva mají mezery šíři.

Kříže;
můj výhled tady zdobí zcela,
jak malá a chladná je má cela.

Pryčna;
je z prken stlučena pevně,
tady v hotelu žijeme levně.

Stěny;
studené kameny pamatující doby,
co nápisů a šrámů je tu zdobí.

Podlaha;
ať pálené dlaždice či holá skála,
pryč doby jsou, kdy teplá se mi zdála.

Strop;
vysoko, že není ani k spatření,
to pro jeho stálé temné páření.

Miska;
malý kus dřeva, o podlahu tříská
však jednou denně, důležitost získá.

Steny;
slyšet jsou celý den i noci,
bez vyslyšení, bez pomoci.

Podlaha, strop, pryčna, mříže,
miska a také čtyři pevné stěny,
ve výhledu jen ty dřevěné kříže,
v uších stále neutuchající steny;
celý můj svět!
Autor Obyčejný básník, 08.04.2008
Přečteno 205x
Tipy 4
Poslední tipující: monterka, igniss, WhiteSkull
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Oslovila mě jednak proto, že vyhledávám básně i s jinými motivy (než věčný motiv lásky - i když nic proti němu!). A také proto, že jsem čítávala příběhy z koncentračních táborů i z komunistických lágrů....Takže je pro mě i dalším kamínkem do mozaiky mých představ o vězení, a to kamínkem zajímavě zpracovaným...

09.06.2008 21:29:00 | monterka

..když si člověk potom uvědomí..
..tak v tom vězení je po staletí stejně..

06.06.2008 19:00:00 | igniss

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí