Schody na Eiflovku

Schody na Eiflovku

Anotace: - Žalmy -

Sbírka: Žalmy

_

Počítám schody
jen tak
ze zvyku . . .

Šplhám na Eiflovku života
příliš se nerozhlížím
znáte to
závrať . . .

Vlastně už to nebývá ani příliš zajímavé
pokud třeba po obloze
nejsou právě jímavá oblaka
nebo případně nezapadá slunce

A vlastně ani tyto obyčejné kýče
mě už nějaký čas netáhnou
Jediné
co mě stále znovu a znovu fascinuje
jsou lidé . . .
Stále měnící se tváře
za nimiž rodí se neuvěřitelné stejně jako prosté
V nichž ukryt je genius . . .
když nesou v sobě tajemné charizma
ale i neštěstí nemohoucí bezbrannosti
a zoufalství odvržených
jimž nepřál osud . . .

počítám schody
jen tak
ze zvyku . . .

Eiflovka jako monstrance
jako výzva něčemu imaginárnímu
co zůstalo oddefinováno . . .

Nějak se vytrácí z našeho života
silueta lidské vznešenosti
A socha Krista v Riu
do níž nedávno uhodil blesk
zůstává mementem věčnosti
. . . Homo . . .
quia pulvis es . . .
. . . et in pulverem rever . . .

_
Autor Těšínský, 16.05.2008
Přečteno 384x
Tipy 12
Poslední tipující: Levandule, WhiteSkull, fialová, Psavec, Lota, WAYWARD
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Těch schodů nahoru je každý rok 365... Ale kdo by je počítal,že? ;-D
Nejen lidé, ale každý ten schod, každý krok, má svoji tvář...
Mementem věčnosti může být cokoliv - třeba vánek? :-)
Pěkná báseń :-))

18.05.2008 23:10:00 | Levandule

…nejsem si jist jestli mementem věčnosti může být socha …řekl bych, že tím bude spíše život jako takový …ovšem, záleží také na úhlu pohledu …

18.05.2008 12:14:00 | WhiteSkull

...za báseň to nepokládám ani v nejmenším,ale dílko je dílem na úrovni a obrovsky moudré.Chtěl jsem poděkovat,ale nemůžu najít slovo(za co).Děkuji.

16.05.2008 16:00:00 | WAYWARD

...pulvis et umbra sumus...

16.05.2008 16:00:00 | Lota

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí